Σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρει:

Συμπολίτες και συμπολίτισσες της ΑΜ_Θ,

Είναι προφανές ότι, στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, προέχει να βγούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από αυτή την περιπέτεια.  Ακούμε τους ειδικούς και πειθαρχούμε στις οδηγίες τους. Το φετινό Πάσχα θα είναι δύσκολο για όλους μας αλλά προέχει η υγεία ώστε να μπορέσουμε σύντομα ν’ ανταμώσουμε.

Πρώτα χαιρετίζουμε τις προσπάθειες όλου  του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, που δίνει μια ιδιαίτερη και πολυεπίπεδη μάχη σε δύσκολες συνθήκες για την προστασία της δημόσιας υγείας και όλων αυτών που συμμετέχουν σε αυτή τη μάχη.

Όλοι  έχουμε ήδη αντιληφθεί ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος. Το θέμα είναι η υγειονομική πανδημία να μην μετατραπεί σε οικονομική πανδημία. Όμως οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες. Η, ιδιαίτερα επιβαρυμένη, ΑΜ_Θ δέχεται νέα ισχυρά πλήγματα εξαιτίας των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, της πρόσφατης κρίσης διαφύλαξης των συνόρων εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων μέσω του προσφυγικού  και της πολιτικής της κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πολιτική «βλέποντας και κάνοντας». Κλείνει τις επιχειρήσεις, αναστέλλει τις συμβάσεις εργασίας, μετατρέπει τους εργαζόμενους σε επιδοματούχους ανέργους των 800€ για 1,5 μήνα (τους δίνει δηλαδή κάτω από το βασικό μισθό) χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα. 

Για τις επιχειρήσεις ετεροχρόνισε λίγους μήνες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις κι ανακοίνωσε μια μη επιστρεπτέα ενίσχυση, για επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 ως 500 εργαζομένους.  Όμως ακόμα δεν έχει εκδώσει την ΚΥΑ με τους όρους και τις προϋποθέσεις. Τόσο λίγα σε τόσο δύσκολες συνθήκες! 

Η ύφεση ήδη καλπάζει! Χιλιάδες άνθρωποι τούτο το Πάσχα θα είναι χωρίς καθόλου εισόδημα ή με ελάχιστο. Εποχικά εργαζόμενοι, μακροχρόνια άνεργοι (μόλις χτες ο κ. Μητσοτάκης σκέφτηκε να δώσει κάτι στο 1/3 από αυτούς, ενώ τους υπόλοιπους τους λοιδόρησε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης), επαγγελματίες, επιχειρηματίες με πάνω από 5 εργαζόμενους. Το επιστημονικό δυναμικό εμπαίχτηκε με τα περίφημα voucher τηλεκατάρτισης. 

Οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησαν διακοπές ρεύματος σε πολίτες και επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας. Ολόκληροι οικονομικοί κλάδοι, πυλώνες της οικονομίας της ΑΜ_Θ, αντιμετωπίζουν ζωτικούς κινδύνους, όπως ο τουρισμός και οι εξαγωγικές μας επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση απεντάσσει εγκεκριμένα έργα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ από τις Περιφέρειες, καταργεί το εμβληματικό έργο «Φιλόδημος» και στερεί την ΑΜ_Θ από πολύτιμους πόρους που θα τόνωναν τις τοπικές μας οικονομίες. 

Ως ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας να κατέθεσε ένα εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», πρόγραμμα στήριξης της Υγείας, της Οικονομίας και της Κοινωνίας.  Όσο γρηγορότερα πάρουμε μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα αναταχθεί η ελληνική οικονομία και τόσο λιγότερο θα πληγεί η κοινωνία. 

Αξιοποιώντας μέρος του «μαξιλαριού» ασφαλείας των 37 δις € που είχε αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο πρέπει να πέσουν άμεσα 14 δις € ζεστό χρήμα και 12 δις € εγγυήσεις δανεισμού. Τα 26 δις € πρέπει να ριχτούν ΤΩΡΑ στην οικονομία και τις κοινωνικές ανάγκες. 

Η κυβέρνηση ως τώρα αρνείται την πρόταση και τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναρωτιόμαστε γιατί. 

  • Υποτιμούν το μέγεθος της ζημιάς ή έχουν άλλες σκέψεις στο μυαλό τους; 
  • Δεν κατανοούν ότι είναι καλύτερο να προλαμβάνεις το κακό παρά να τρέχεις μετά και να μην φτάνεις; 
  • Μήπως η κυβέρνηση, που γενικά έχει ευήκοα ώτα σε ό,τι διακηρύσσει ο ΣΕΒ και είναι συνάμα γαλαντόμα σε διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα, αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση σαν ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας; 

Πολύ γρήγορα θα φανεί η αλήθεια και η σκληρή πραγματικότητα. Όπως πολύ γρήγορα αποκαλύπτονται λάθη, αβλεψίες και αστοχίες και κατά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην ΑΜ_Θ. 

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγχει την πληροφόρηση και να φιμώνει κάθε αντίθετη ή κριτική φωνή, κάτι που το είχαμε θέσει στους πολίτες της Περιφέρειάς μας, με ΔΤ της ΠΣΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα έχουμε και το φαινόμενο να στοχοποιούνται χωρίς λόγο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, αλλά και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας. 

Καταδικάζουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ ( 14/4/2020) ως απολύτως ψευδές και  προβοκατόρικο. Τις δυσκολίες της πανδημίας θα τις περάσουμε όλοι μαζί, με αλληλεγγύη και δε θα επιτρέψουμε να χύνεται το δηλητήριο του μίσους στην ΑΜ_Θ για να κρυφτούν κυβερνητικές αβλεψίες. Τα εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ και άλλες στοχεύσεις ακραίων στοιχείων θα πρέπει να διαλύσουν την ανάλγητη κυβέρνηση κι όχι την κοινωνία. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις ούτε προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Είναι ανήθικο να θέλει κάποιος να επωφεληθεί πολιτικά από τον κορωνοϊό κι αυτό εκφράζεται δυστυχώς μέσα από τον διχαστικό και υποτιμητικό λόγο του Υπουργού «Ανάπτυξης», τον λαγό του κ. Μητσοτάκη.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Η ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΜ_Θ σας εύχεται Καλό Πάσχα! Να βγούμε υγιείς και να ξανανταμώσουμε πιο σοφοί, πιο ανθρώπινοι, πιο κοινωνικά υπεύθυνοι.