Για τις επισκέψεις και τις επαφές του κομματικού κλιμακίου με επικεφαλής την Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Δώρα Αυγέρη στην Ξάνθη με αντικείμενο την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ενημερώνει το Δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε με ευθύνη απέναντι στην πρωτοφανή αυτή υγειονομική και, πλέον, κοινωνική κρίση. Στοχεύοντας να συμβάλλουμε θετικά και όχι να αποκομίσουμε πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη, προχωρήσαμε σε προτάσεις που αφορούν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας καθώς και της κοινωνίας, καταθέτοντας το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι».

Αυτά σε ένα περιβάλλον μιντιακού αποκλεισμού της οποιασδήποτε αντίθετης άποψης που αντιστρατεύονται, το καλά πλασαρισμένο από τα ΜΜΕ κυβερνητικό αφήγημα του μεγάλου πρωθυπουργού ηγέτη και της άψογης διαχείρισης της κρίσης! Σε ένα περιβάλλον απόλυτα ελεγχόμενης ενημέρωσης όπου φιμώνονται οι φωνές του επιστημονικού προσωπικού του ΕΣΥ, για ελλείψεις ανθρώπων και υλικών.

Με ανοιχτή επιστολή που είχαμε στείλει στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ και στη διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης στις 27/03/2020, επιστήσαμε την προσοχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θέτοντας καίρια ερωτήματα αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις. Δυστυχώς δε λάβαμε καμία απάντηση και η επιλογή της κυβέρνησης ήταν η σιγή ασυρμάτου, η διακοπή πληροφόρησης των πολιτών και η αυστηρή  απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ούτε κουβέντα για συστηματικό έλεγχο, πρώτα των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και των ευάλωτων ομάδων.

Είχαμε επισημάνει την έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, με αποφάσεις βιαστικές και αποκλεισμούς περιοχών, στοχοποιώντας ομάδες πληθυσμού και περιοχές. Δυστυχώς αυτό συνεχίζεται αφού η έλλειψη σχεδιασμού αντιμετώπισης της κρίσης, παραμένει.

Μετά την αποκάλυψη των  σοβαρών προβλημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης με τον εντοπισμό 4 ξεχωριστών κρουσμάτων κορωνοϊού, σε 4 ξεχωριστές κλινικές από 4 διαφορετικά σημεία του νομού, αποδεικνύεται και η διασπορά του ιού, αλλά και η μη ετοιμότητα του νοσοκομείου.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, αποτελούμενο από τους βουλευτές Δώρα Αυγέρη Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τον υπεύθυνο Υγείας της ΝΕ Φώτη Φωτίου, επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο Ξάνθης, όπου διαπίστωσε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη γιατρού ακόμα, όπως επίσης και ότι οι 38 θέσεις νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού, που διατυμπάνιζε, ο κυβερνητικός βουλευτής, ακόμη έρχονται!

Εντοπίστηκε  επιλεκτική ενημέρωση και επιλεκτική συνεργασία της κυβέρνησης με τοπικούς παράγοντες, όπως ο αποκλεισμός του Ιατρικού Συλλόγου, των βουλευτών της αντιπολίτευσης, των δημοτικών παρατάξεων, από συνεδριάσεις, όταν μετέχουν σε αυτές απλοί πολίτες! Το κακό αυτό δείγμα, ότι οι εσωκομματικές έριδες της ΝΔ και  τα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία, εντείνει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια των πολιτών.

Η επόμενη επίσκεψη έγινε στον Δήμαρχο Τοπείρου. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη στήριξη και βέβαια ούτε ένας γιατρός έστω και για τη συνταγογράφιση.

Το μεγάλο μας ενδιαφέρον είναι στο νοσοκομείο της πόλης και εκφράζουμε την  έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση που επικρατεί και βέβαια τη συμπαράστασή μας στο προσωπικό που σηκώνει το βάρος αυτής της μεγάλης  προσπάθειας.

Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να σχεδιάσει άμεσα σε τοπικό επίπεδο ένα συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης της κρίσης, με τη συμμετοχή αρμοδίων φορέων. Μόνο με την επιστημονική γνώση και τη σωστή ενημέρωση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Να σταματήσει αμέσως η στοχοποίηση περιοχών, γιατί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Τα τελευταία 4 κρούσματα που εντοπίστηκαν και νοσηλεύτηκαν στην αρχή στο νοσοκομείο Ξάνθης, προέρχονται από όλο τον Νομό (Ωραίο, Όλβιο, Δροσερό, Κέντρο).

Το ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Η διατήρηση και οικοδόμηση πολιτικών καριερών στην τοπική και κεντρική διοίκηση με φόντο τον κορωνοϊό είναι και αδόκιμη και ανήθικη.