Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ (μ-λ) Ξάνθης σημειώνει:

Μετά και τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα από το Νοσοκομείο της Ξάνθης, καταρρέει με κρότο και δυστυχώς με αρνητικές συνέπειες για το λαό της περιοχής, το αφήγημα της κυβέρνησης περί «θωρακισμένου» κράτους απέναντι στην πανδημία. Ένα αφήγημα που από την πρώτη στιγμή παρουσίασε η κυβέρνηση για να καθησυχάσει το λαό, που δίκαια αγωνιά για τα ελλιπή μέτρα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διασποράς του ιού, την ετοιμότητα του συστήματος υγείας και την προστασία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Κατά τον ίδιο τρόπο, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε στρατιώτη στο στρατοπέδο Πετροχωρίου, αποδεικνύονται πόσο πραγματικές είναι οι ανησυχίες των στρατιωτών που εκδηλώθηκαν και με σχετικές επιστολές, και πόσο ψεύτικες οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων. Όσα επικοινωνιακά σόου και αν στήνουν, όσες βόλτες με ελικόπτερα και αν κάνουν για να φανούν σε «ετοιμότητα», η πραγματικότητα τους διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ήδη, στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν σε τρεις διαφορετικές κλινικές στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, προστέθηκε και ένα μωράκι 15 μηνών από το Δροσερό στην Παιδιατρική κλινική. Αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή εκκενώνονται οι τρεις κλινικές και τα περιστατικά που νοσηλεύονταν συγκεντρώνονται σε άλλη κλινική όλα μαζί.  Το νοσηλευτικό προσωπικό της παθολογικής, χειρουργικής και καρδιολογικής έχει μπει σε επταήμερη καραντίνα ενώ στην παιδιατρική μόνο συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, παρότι το σύνολο σχεδόν του προσωπικού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ήρθε σε επαφή με το βρέφος κι αυτό για να μην κλείσει και η παιδιατρική.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Διοίκηση του Νοσοκομείου θριαμβολογούσε για την άρτια προετοιμασία της ειδικής πτέρυγας για τον Covid-19. Αυτό που έκανε ήταν να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών με βάση τις οδηγίες που έδωσε ο ΕΟΔΥ. Ο υπόλοιπος νοσοκομειακός χώρος όμως αφέθηκε στην τύχη του. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται δεν αντιμετωπίζονται ως δυνητικά θετικοί στον ιό, ενώ θα έπρεπε, εφόσον αποδείχτηκε ότι κατά την επανάληψη αρνητικά τεστ θετικοποιούνται. Τα αναγκαία μέσα προστασίας του νοσηλευτικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού, αλλά και των ασθενών είναι δυστυχώς ελάχιστα και δυσεύρετα. Οι εργαζόμενοι είναι και απροστάτευτοι και αναγκασμένοι να κάνουν τη δουλειά τους και οι ασθενείς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της μόλυνσης.

Τα τελευταία περιστατικά καταδεικνύουν με εντυπωσιακό τρόπο πόσο ανέτοιμο είναι το κράτος να αντιμετωπίσει την πανδημία χωρίς παράλληλα να καταρρεύσει όλο το υπόλοιπο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση καταφεύγει σε περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα, διεκδικώντας μάλιστα και τα εύσημα γι αυτή της την πολιτική. Στην πραγματικότητα αυτό που καταδεικνύεται είναι η εγκληματική πολιτική που έχει διαλύσει το σύστημα υγείας, πολιτική που συνεχίζεται και εν μέσω πανδημίας.

Αυτοί που εκθείαζαν και εκθειάζουν ακόμα την ιδιωτική πρωτοβουλία και το δόγμα «όλα στο κεφάλαιο», αυτοί που υποστελέχωσαν ή και κλείσανε δημόσια νοσοκομεία, που αρνούνται να κάνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, που δε δημιουργούν νέες μονάδες ΜΕΘ, που δεν ελέγχουν τη διάδοση της πανδημίας μέσω μαζικών διαγνωστικών τεστ, δεν μπορούν σήμερα να παρουσιάζονται ως υπερασπιστές και προστάτες της υγείας του λαού. Είναι οι ίδιοι που στηλιτεύουν τις κινητοποιήσεις του υγειονομικού προσωπικού, ακόμα και την περίοδο της πανδημίας. Κινητοποιήσεις που αναδεικνύουν την πραγματική κατάσταση των μεγάλων ελλείψεων στα νοσοκομεία και των ελλιπών μέτρων προστασίας. Κινητοποιήσεις που είναι κραυγή αγωνίας για την υγεία και τη ζωή των υγειονομικών αλλά και του λαού. Κινητοποιήσεις που βάζουν στο στόχαστρο την κυβερνητική πολιτική που αφήνει έκθετο τον απλό λαό μπροστά στην πανδημία.

Παράλληλα, μετά και το κρούσμα του 15 μηνών κοριτσιού από το Δροσερό, βγήκαν στην επιφάνεια οι πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον οικισμό αυτό, όπως και σε άλλα χωριά της περιοχής. Μόνο στο Δροσερό, σε ένα πληθυσμό πάνω από 8.000 ανθρώπων με πάνω από 3.000 παιδιά, ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να πραγματοποιήσει λίγα περισσότερα από 400 τεστ. Και αυτό, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν περιθωριοποιημένοι, στοιβαγμένοι σε φτωχόσπιτα, χωρίς πολλές φορές τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι γνωστό ότι η φτώχεια, η ελλειπής ενημέρωση, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, δημιουργούν αυξημένες πιθανότητες για εξάπλωση του κορονοϊού. Το κράτος και οι κυβερνήσεις συνειδητά όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τη ζωή των Ρομά, συντηρώντας την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση που βιώνουν. Αλλά και τώρα, με σοβαρό κίνδυνο διάδοσης του ιού σε ευρεία κλίμακα, δεν πήραν κανένα μέτρο πρόληψης, φροντίδας και ενημέρωσης.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, μια είναι η απάντηση την οποία δίνουν: η καραντίνα του Δροσερού, της Ξάνθης, του Εχίνου… όλου του νομού. Επιχειρούν να μεταβιβάσουν τις ευθύνες στο λαό, φτιάχνοντας αποδιοπομπαίους τράγους, καλλιεργώντας το έδαφος για την ανάπτυξη ρατσιστικών και εθνικιστικών αντιλήψεων, δίνοντας τον εύκολο στόχο για την εξάπλωση του κορονοϊού. Επιδιώκουν και ελπίζουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα κρυφτούν οι δικές τους τεράστιες ευθύνες.

Να μην αποδεχτούμε καμία προσχηματική και ρατσιστική στοχοποίηση συμπολιτών μας. Οι Ρομά, όπως και συνολικά η μειονότητα και η πλειονότητα, έχουν ανάγκη από μια ζωή με δικαιώματα στη δουλειά, την εκπαίδευση, την περίθαλψη, την αξιοπρεπή διαβίωση. Έχουν ανάγκη να επιμένουν να διεκδικούν!

  • Άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ, εξοπλισμός και στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό
  • Δωρεάν μαζικός διαγνωστικός έλεγχος
  • Μέτρα και μέσα προστασίας των εργαζομένων
  • Πρόληψη και θεραπεία σε όλες τις βαθμίδες υγείας
  • Να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της κρίσης

 

ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ(μ-λ)

Ξάνθη, 13 Απρίλη 2020