«Χωρούν τις κρισιμες στιγμές αντιμετώπισης του κορονοϊού αμελείς χειρισμοί;” τιτλοφορείται η ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν:

Μέχρι και σήμερα δεν επενέβην στην άσκηση οποιασδήποτε κριτικής στον τρόπο χειρισμού αυτής της ραγδαία εξαπλωμένης πανδημίας η οποία πλήττει κατάφορα και τον Νομό μας, καθώς -όπως και το κόμμα το οποίο εκπροσωπώ- έθεσα ως πρώτη μου προτεραιότητα, την ενότητα για το καλό του τόπου μας, σκεπτόμενος ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας, δεν χωρά και δεν με ενδιαφέρει το οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον. Το μόνο μου μέλημα όπως και όλων των πολιτών της χώρας, είναι να ξεπεραστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όσο πιο αναίμακτα γίνεται αυτή η πανδημία ούτως ώστε να μην θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές.

Ήρθε όμως η στιγμή που δεν μπορώ, πρωτίστως ως γιατρός αλλά και ως πολιτικός, εκλεγμένος από μέρος των συμπολιτών μας, να μην εκφράσω τις ανησυχίες μου για την τροπή που έχει πάρει η όλη κατάσταση, αναφορικά με την αντιμετώπιση του ιού στην ευρύτερη περιοχή μας.

Την έντονη μου ανησυχία, προκάλεσε το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν τρία νέα κρούσματα του κορονοϊού, στη Χειρουργική, την Παθολογική και την Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης τα οποία επιβεβαιώθηκαν ως θετικά με τη λήψη δεύτερου δείγματος. Δυστυχώς, άγνωστο παραμένει ακόμη το εάν αυτά τα τρία άτομα από τρεις διαφορετικές περιοχές, προσβλήθηκαν στο νοσοκομείο ή είχαν ήδη προσβληθεί πριν την εισαγωγή τους. Ελλοχεύει μήπως σοβαρός κίνδυνος να εισαχθεί στο νοσοκομείο ένα επείγον περιστατικό (και πιθανόν ευπαθής ομάδα) και να μολυνθεί από τον ιό; Είναι πιθανό να μην εφαρμόζονται τα προσήκοντα μέτρα; Πραγματοποιήθηκε η πρέπουσα ιχνηλάτηση, των ατόμων με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή  πριν εισαχθούν στο νοσοκομείο, οι πλέον προσβληθέντες από τον ιό; Η μοναδική μας ενημέρωση και δη από τα ΜΜΕ, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη δια στόματος Πολιτείας, είναι ότι ελήφθησαν δείγματα από γιατρούς και νοσηλευτές, που ήρθαν σε επαφή μαζί με τους ασθενείς αυτές τις μέρες. Τι θα συμβεί εάν και αυτοί έχουν μολυνθεί; Αναρωτιέται κανείς, σε πόσα επιπλέον άτομα μπορεί να έχουν μεταφέρει τον ιό; Υπάρχει κάποιο σχέδιο που να προβλέπει ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και για την προφύλαξη των ασθενών και του προσωπικού; 

Να σας ενημερώσω δε, ότι είχα έλθει σε επικοινωνία  με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου, 2 εβδομάδες πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στον Εχίνο, λόγω του φόβου και της ανησυχίας μου για την εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη περιοχή, καθώς αναμενόταν η επιστροφή των εργαζομένων από το εξωτερικό και  είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου για την επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου καθώς και το αν τηρούνται επαρκώς τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στο προσωπικό.

Τελικά, μήπως ο Δήμαρχος κ. Τσέπελης φοβούμενος ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης γίνει εστία μόλυνσης, αποφάσισε τη μετατροπή του κλειστού αθλητικού κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης» σε χώρο φιλοξενίας ασθενών από τον κορονοϊό; 

Επιπροσθέτως, προς ενημέρωση των πολιτών, οφείλω να επισημάνω ότι, την Κυριακή 12/4, ουδεμία πρόσκληση έλαβα ούτως ώστε να παραβρεθώ, ως Βουλευτής του Νομού, κατά την «ευρεία» σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων, υγειονομικών και διοικητικών παραγόντων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ξάνθης υπό την προεδρία του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά,  που εκτάκτως επισκέφθηκε την περιοχή μας, μετά την επιδείνωση της κατάστασης. Επομένως δεν έχω και καμία επιπλέον ενημέρωση για το πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα αλλά από την πλευρά μου θέλω να τονίσω ιδιαίτερα πως τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι αυστηρά προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού. 

Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς πως  σε λίγες ημέρες ακολουθεί το ραμαζάνι (μουσουλμανική – εορτή νηστείας) το οποίο ξεκινά ημερολογιακά λίγο αργότερα από την λήξη της καραντίνας που έχει επιβληθεί στον Εχίνο. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη εκ μέρους της Πολιτείας ώστε να αποφευχθούν οι συναναστροφές και συγκεντρώσεις συμπολιτών μας στην περιοχή, με σκοπό να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού; 

Οι ερωτήσεις που έχω καταθέσει στη Βουλή, αν και πολλές παραμένουν αναπάντητες.

 Η ευελιξία σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και η έγκαιρη λήψη αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων, θα μπορέσει να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.  Η νίκη απέναντι του, είναι υπόθεση όλων μας και δεν χωρούν τεχνάσματα και μικρότητες.