Ερώτησ με θέμα τα Μέτρα προστασίας για τους στρατιωτικούς του Δ’ Σώματος Στρατού κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, μαζί με 20  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του ιού του κορονοϊού σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευαίσθητη περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, λόγω των πολλών κρουσμάτων που υπάρχουν στην Ξάνθη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά και λόγω των έκτακτων επιχειρησιακών απαιτήσεων στα σύνορα, εν μέσω της φονικής πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα ανεπίσημα επικαλούνται σε έγγραφά τους η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ) και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), καθώς ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπάρχει τόσο στο προσωπικό που υπηρετεί στα Στρατόπεδα όσο και στο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των στρατιωτικών, υπάρχουν συνολικά πάνω από 6 θετικοί στρατιωτικοί στον Covid-19, οι οποίοι υπηρετούν σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά Στρατόπεδα.

Παράλληλα δυνάμεις του στρατού όλο το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσαν τον Έβρο, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Πρακτικά αυτό για τα στελέχη του στρατού σήμαινε 4ημερη(τουλάχιστον) παραμονή σε κλειστούς χώρους (15-20 ατόμων) και επιστροφή στις οικογένειες τους σε διάφορες πόλεις της Θράκης. Ακόμη και η κατάσταση εντός των στρατοπέδων είναι ασφυκτική, ενώ παράλληλα εκατοντάδες στρατεύσιμοι εκ των πραγμάτων συνωστίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω μέτρων για την πανδημία. 

Επειδή υπάρχουν αναφορές για επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως επίσης και για στρατιώτες με συμπτώματα Covid 19 σε στρατόπεδα του Δ’ ΣΣ.

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε η επιβεβλημένη μετακίνηση δυνάμεων του Στρατού στα σύνορα, γεγονός που ενδεχομένως ευνόησε την διασπορά του ιού.

Επειδή είναι εύλογη η αγωνία των στρατιωτικών, των εφέδρων οπλιτών και των οικογενειών τους, όσο αυξάνουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περιοχές της Θράκης όπου υπηρετεί μεγάλος αριθμός στρατιωτικών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε στρατιωτικές μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού, πόσα είναι αυτά και ποιος είναι ο χειρισμός αυτών;

Έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας και ποια στα στρατόπεδα του Δ’ Σώματος Στρατού, για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Δρίτσας Θοδωρής

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουφά Μπέτυ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χρηστίδου Ραλλία