Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης συγκέντρωσε η επιστολή στρατευμένου από το στρατόπεδο “Τριανταφυλλίδη” στο Πετροχώρι Ξάνθης για τις συνθήκες και τα μέτρα προφύλαξης για τον κοροναιό, ειδικότερα στους εφέδρους.

Στρατιωτικές πηγές, με τις οποίες ήρθε σε επαφή το xanthi2.gr, χαρακτηρίζουν δικαιολογημένες τις ανησυχίες των στρατευμένων, εν μέσω τόσο κρίσιμης κατάστασης και εκθέτουν την κατάσταση όπως την εκτιμούν και από την πλευρά τους.

Ξεκίνησε η η αποσυμφόρηση

Στο βασικό ζήτημα της αποσυμφόρησης, αναφέρεται ότι ήδη ξεκίνησε και έχει μετακινηθεί περίπου το 50% των εφέδρων, στους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί το παραμικρό κρούσμα. Για την προστασία του προσωπικού έχουν αυξηθεί οι χώροι που φιλοξενίας και τηρείται αραίωση και στα εστιατόρια, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες αποστάσεις.

Για κάθε πιθανό σύμπτωμα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που το αντιμετωπίζει ως πιθανό κρούσμα ενώ σε σχέση με τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στελεχών έχουν απομονωθεί οι επαφές τους ενώ και στο εσωτερικό του στρατοπέδου ελήφθησαν ορισμένα προληπτικά μέτρα, όπως με το ΚΨΜ, καθώς υπήρχε συσχέτιση. Για την εξυπηρέτηση των προμηθειών των στρατευμένων, αυτό το διάστημα, γίνονται παραγγελίες που φτάνουν από το στρατιωτικό πρατήριο, αναφέρεται.

Ήδη εφαρμόζονται μέτρα αποσυμφόρησης και σε επίπεδο στελεχών, με εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία, περιορισμό των μετακινήσεων από άλλες περιοχές. Σε σχέση με το πρόβλημα των αδειών, οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι είναι αδύνατον να δοθούν άδειες σε εφέδρους εν μέσω έξαρσης της πανδημίας για προφανείς λόγους ενώ τυχόν απομόνωση και των στελεχών μέσα στο στρατόπεδο θα προκαλούσε μεγάλο συνωστισμό στις εγκαταστάσεις.

Το ΚΑΥΥ Κεραμωτής θα βοηθούσε σημαντικά αλλά…

Πάντως, όπως αναφέρεται, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι μονάδες των σχηματισμών της Ξάνθης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΚΑΥΥ Κεραμωτής παρότι τους ανήκει διοικητικά. Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρουν, θα μπορούσαν να διαχειριστούν πολύ καλύτερα την αραίωση και την απομόνωση πιθανών κρουσμάτων ή καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή. Όμως είναι κάτι που ξεπερνά τη δικαιοδοσία των τοπικών μονάδων και έχει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις.

Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης, σημειώνεται ότι υπάρχουν οι αναγκαίες προμήθειες και τηρούνται οι οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων. Δεν υπάρχει εφησυχασμός, είναι μια δύσκολα διαχειρίσιμη επιδημία μέσα στα στρατόπεδα και μόλις έχει προηγηθεί η κρίση των συνόρων, αναφέρουν στρατιωτικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν εχθρικά τις διαμαρτυρίες αλλά με κατανόηση, επισημαίνουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει τακτική ενημέρωση τόσο του προσωπικού όσο και των γονέων των στρατευμένων.