Την πρώτη μέρα εφαρμογής των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού που επιβλήθηκαν στους κατοίκους της Ξάνθης, περιέγραψε στο ραδιοσταθμό ” Στο Κόκκινο” Καβάλας, ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης , Στάθης Γιαννακίδης.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κρίσης τόσο από τους πολίτες όσο και από την Κυβέρνηση, τόνισε ότι «προέχει η ατομική ευθύνη απέναντι στα μέτρα που λαμβάνονται και φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Όμως, πρέπει να γίνουν κι άλλες κινήσεις, όπως η άμεση ενίσχυση των μονάδων δημόσιας Υγείας. Αυτού του συστήματος, που τώρα, ξαφνικά, όλοι έχουν αγαπήσει, ακόμη κι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια το πολεμούσαν λυσσαλέα και μιλούσαν ακόμη και για κλείσιμο νοσοκομείων. Τώρα ανακαλύπτουν όλοι το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ισχυρό κράτος, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται και σε έκτακτες συνθήκες. Η προσωρινή ενίσχυση με στρατιωτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ημίμετρο».

Χαρακτήρισε οξύμωρη την στρατηγική της Κυβέρνησης «που φρόντισε εκ των προτέρων να ενισχύσει τις ιδιωτικές κλινικές, με διπλασιασμό της αποζημίωσης σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει χρήση των ΜΕΘ τους, και δεν φροντίζει τους ανθρώπους που είναι ήδη στην πρώτη γραμμή, να τους ενισχύσει με ουσιαστικές παρεμβάσεις, προχωρώντας τις διαδικασίες προσλήψεων. Ζητάμε, όσο γρήγορα φρόντισε να γίνουν οι διαδικασίες πρόσληψης συνοριοφυλάκων, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση, να προχωρήσει και τους διαγωνισμούς που είχε σχεδιάσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσε η ΝΔ».

Μέτρα τώρα, αλλιώς έκρηξη ανεργίας

Υπογράμμισε ότι «τα περιοριστικά μέτρα, που υιοθετεί ως στρατηγική η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην ατομική ευθύνη, δεν επαρκούν και δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σ’ αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε σε συνολικότερους σχεδιασμούς για τον τρόπο που θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επόμενη μέρα.

Η συζήτηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία έχει ήδη ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο γενναία βήματα στήριξης της οικονομίας. Αν επιτραπεί να υπάρξει μεγαλύτερη επέκταση των συνεπειών της κρίσης και προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά, αν δεν πάρουμε πιο γενναία μέτρα όπως κάνει κι η υπόλοιπη Ευρώπη, αν δεν ενισχυθούν τώρα οι εργαζόμενοι και δεν αποτραπούν οι απολύσεις, θα έχουμε το επόμενο διάστημα τεράστια έκρηξη της ανεργίας».

Ασκώντας, τέλος, κριτική στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, επισήμανε ότι η ύφεση έχει αρχίσει και πριν τον κορονοϊό, με τους μειωμένους τζίρους που σημειώθηκαν στην αγορά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Και συμπλήρωσε: «Τώρα, με πρόσχημα την πανδημία, έχουν διαγραφεί κι όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις για τους μικρομεσαίους».

Ακούστε την συνέντευξη: