Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, τις δωρεές και τα κρούσματα μέχρι σήμερα εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης:

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, παρόλο την έγκαιρης και δομικής παρέμβασης από την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, στο Νομό Ξάνθης έχει παρατηρηθεί μια στατιστικά μεγαλύτερη έξαρση.

Προμετωπίδα στη μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού αλλά κυρίως της αντιμετώπισης όλων των περιστατικών αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Ολόκληρο το Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα από τη πρώτη στιγμή και έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά μέχρι τώρα.

Για να επιτύχουμε την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας αλλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για όλες καταστάσεις, έχουμε προχωρήσει σε πολύ συντεταγμένες και καίριες παρεμβάσεις:

  1. Έχουμε δημιουργήσει και εξοπλίσει πλήρως ειδική κλινική Covid-19, με 9 αίθουσες αρνητικής πίεσης, 15 κλίνες (6 δίκλινα και 3 μονόκλινα δωμάτια), με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.
  2. Έχουμε προετοιμάσει και εξοπλίσει πρόσθετη πτέρυγα ΜΕΘ, με  5 νέα ειδικά κρεβάτια.
  3. Έχουμε δεσμεύσει τους χώρους 2 μεγάλων κλινικών, ώστε να προετοιμαστούν άμεσα ως νέες πτέρυγες Covid, δυναμικότητας 72 κλινών, με προοπτική αναβάθμισής τους σε κλίνες αυξημένης φροντίδας.
  4. Πέρα από τα υλικά που προμηθευόμαστε από το Υπουργείο Υγείας, έχουμε προβεί στην ιδιοκατασκευή μέσων ατομικής προστασίας (σκάφανδρα, ποδονάρια) με το τμήμα Ραφείου του Νοσοκομείου μας και με πρόσθετη εθελοντική συμμετοχή αλλά και εξωτερική συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία κατασκευής στολών και υλικών.
  5. Έχουμε έρθει σε συνεργασία με τον ΟΜΙΛΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ,  ώστε να εγκατασταθεί μια νέα γραμμή παραγωγής μέσων ατομικής προστασίας που θα μπορέσει να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών του υγειονομικού συστήματος τη χώρας, δίνοντας τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής των συγκεκριμένων υλικών.  
  6. Εκπαιδεύουμε σε καθημερινή βάση όλο το προσωπικό μας αλλά και το προσωπικό των κέντρων υγείας του νομού στην χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, όπως επίσης και όλους τους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στην αντιμετώπιση της πανδημίας αυτής. Επίσης οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων συμμετέχουν σε ταχύρυθμα σεμινάρια για να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες στην αντιμετώπιση των περιστατικών covid-19 ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.
  7. Έχουμε δημιουργήσει σε συνεργασία με τους Ψυχολόγους του νοσοκομείου μας, Εξειδικευμένη Δομή  Ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών που βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 και του υγειονομικού μας προσωπικού, συνεχίζοντας όμως παράλληλα και τη συνδρομή σε ασθενείς που υποστηριζόταν ψυχολογικά πριν την πανδημία του κορωνοϊού.
  8. Σε συνεργασία με τη Περιφέρεια ΑΜΘ, τους Δήμους της περιοχής αλλά και τους φορείς πολιτικής προστασίας ενημερώνουμε για τη τρέχουσα κατάσταση και κυρίως κατευθύνουμε τις δράσεις που άπτονται της δημιουργίας υγειονομικής ασπίδας των πολιτών μας.

Σε αυτό το σημείο όμως, θα θέλαμε να μνημονεύσουμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις με τις οποίες ήρθαμε τάχιστα σε συνεννόηση και οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης για συνεισφορά σε μέσα και υλικά που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Είναι αυτές οι εταιρίες που με τις σημαντικές δωρεές τους εξασφαλίζουν την ενίσχυση των υποδομών και τους εξοπλισμού μας, σε μια συγκυρία που η άμεση συνδρομή προσφοράς αποτελεί δώρο ζωής. Επίσης υπάρχουν και πολλές άλλες πιο μικρές, αλλά εξίσου σημαντικές χορηγίες, από εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που μας γεμίζουν δύναμη στη δύσκολη αυτή περίσταση. Το ύψος των χορηγιών που έχουμε εξασφαλίσει σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, μέχρι στιγμής, αγγίζει τις 500.000€ και καθημερινά δεχόμαστε πλήθος αιτημάτων πρόσθετης υποστήριξης .

Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας να αναφέρουμε τη  σημαντικότατη υποστήριξη που δεχόμαστε τόσο από τον Υπουργό Υγείας κο Κικίλια όσο και από την διοίκηση της 4η ΥΠΕ σχετικά με την προσθήκη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικών μέσων υποστήριξης της λειτουργίας μας. Σε αυτή τη συγκυρία το επιτελικό κράτος μας υποστηρίζει ενεργά και αποφασιστικά. 

Το Νοσοκομείο Ξάνθης, βασιζόμενο στο έμψυχο δυναμικό του, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα σε όλα τα επίπεδα γι αυτό και ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της πανδημίας που έχει χτυπήσει το Νομό μας με σφοδρότητα. Για τον λόγο αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό.

Μέχρι  σήμερα τα επιβεβαιωμένα θετικά περιστατικά, από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν στο νοσοκομείο μας, ανέρχονται σε 19 και κανείς εξ αυτών δεν νοσηλεύεται αυτή την στιγμή στην Covid κλινική μας.

Αν θέλουμε να βγούμε νικητές σε αυτό τον ιδιαίτερο πόλεμο πρέπει να συνεργαστούμε με ανιδιοτέλεια, να κρατάμε το ηθικό μας ακμαίο και να εμπιστευτούμε αυτούς που ξέρουν και μπορούν να είναι η εμπροσθοφυλακή μας.

Και κυρίως..ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!!