Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Ξάνθης αναφέρεται στους χειρισμούς για την πανδημία και την κατάσταση που επικρατεί στην Ξάνθη.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο νομό μας – κλείσιμο Κέντρου Υγείας Εχίνου, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας αρκετά κρούσματα και θάνατοι με προβληματισμούς για διασπορά της νόσου σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων, 6 κρούσματα σε στρατιωτικούς – οι παρακάτω προτάσεις καθίστανται επιτακτικές για την προστασία της υγείας και του υγειονομικού προσωπικού και του λαού της περιοχής:

ΤΩΡΑ να στελεχωθούν οι δομές υγείας της Ξάνθης με το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.  Μας προβληματίζει σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο Ξάνθης σε ό, τι αφορά τη στελέχωσή του, πόσες προσλήψεις έγιναν αυτό το διάστημα που η περιοχή μας είναι μια από αυτές που είναι στο επίκεντρο της πανδημίας. Οι ελλείψεις όλο το προηγούμενο διάστημα είναι γνωστές. Ενδεικτικά σε ό,τι αφορά τους γιατρούς. Σε ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή τέλη Ιούλη αναφέρονταν «Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο των ελλείψεων που έχει σε ιατρικό προσωπικό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό, που κατέχει οργανικές θέσεις, αποτελεί το 60% του προβλεπομένου. Επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους τέσσερις ακόμα γιατροί αποχωρούν ενώ κανένας νέος δεν πρόκειται να προσληφθεί σε οργανική θέση. Ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών είναι τα 53 έτη. Δεκατρείς επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μέρος των κενών, αλλά σύντομα, σε επτά από αυτούς, λήγει η θητεία, ενώ από τις 64 θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες οι 36.». Λίγους μήνες μετά σε ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών μετά την επίσκεψη του διοικητή της 4ης ΥΠΕ τον Φλεβάρη του 2020 αναφέρονταν τα εξής: «Είναι επαναλαμβανόμενη επωδός ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης έχει σοβαρές ελλείψεις  γιατρών και λειτουργεί χάρις στις υπερπροσπάθειες των ήδη υπηρετούντων. Αντί προσλήψεων κυκλοφορούν συνέχεια εξαγγελίες προσλήψεων χωρίς υλοποίηση, επικουρικοί γιατροί προσπαθούν να καλύψουν τα κενά και όπου αυτό δεν είναι εφικτό επιστρατεύεται η γνωστή μέθοδος ράβε-ξήλωνε δηλ. αποσπάσεις γιατρών από άλλες Κλινικές ή άλλα Νοσοκομεία. Οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανύπαρκτες με αποτέλεσμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου να δέχεται τεράστια φόρτο από επουσιώδη περιστατικά». Καλούμε τους αρμόδιους άμεσα να ενημερώσουν πόσες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών έγιναν αυτό το διάστημα στην Ξάνθη. Καλούμε τους μαζικούς φορείς να μη μείνουν σιωπηλοί, να φωνάξουν για την άμεση ενίσχυση με μόνιμο  υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου και των δομών υγείας της Ξάνθης. ΤΩΡΑ πριν αναρωτιόμαστε γιατί δεν έγινε όταν έπρεπε.

Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών με τα απαραίτητα κι επαρκή μέσα προστασίας. Είναι κρατική ευθύνη η άμεση επίλυση του ζητήματος και δεν μπορεί να επαφίεται σε «χορηγίες» και «δωρεές».

Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί του νοσοκομείου στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου.

Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι ως  επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

Να λυθεί άμεσα η υγειονομική στήριξη των κατοίκων του Δήμου Μύκης για το διάστημα που θα είναι κλειστό το Κέντρο Υγείας. 

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο προβληματισμό μας προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων σε στρατιωτικούς σε μονάδες της Ξάνθης και χρειάζεται  άμεσα να παρθούν μέτρα για την επαρκή ύπαρξη ειδών καθαριότητας, μέσων και μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, για  την τήρηση των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, προστασίας και υγιεινής  για τους στρατευμένους και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.