Η διαμάχη που ξέσπασε στο Νομό Ροδόπης για το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στο Νομό ήταν η αιτία για μια πολύ σημαντική παρέμβαση από τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, Κώστα Χουβαρδά. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, σε ανάρτησή του ανέφερε:

Σχετικά με το “χαμένο” covid-19 της Ροδόπης. Είναι πιθανό ο ΕΟΔΥ να έχει κατατάξει κρούσμα από κάτοικο Σαπών που εξετάστηκε στην Αλεξανδρούπολη και να το έχει χρεώσει στην Αλεξανδρούπολη. Περισσότερες πληροφορίες στον ΕΟΔΥ ή στην Δνση Υγείας. Στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής δεν υπάρχει θετικό περιστατικό covid-19 σύμφωνα με την διοικητή του Νοσοκομείου.

Το έχω ξαναγράψει ότι είναι επιτακτική η δημιουργία δημόσιας βάσης δεδομένων με κατανομή κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα και με χαρακτηριστικά όπως περιοχή, ηλικία, φύλο, συσχέτιση ή απροσδιόριστη προέλευση, υποκείμενα νοσήματα (true – false), ημερομηνία δείγματος,ημερομηνία αποτελέσματος, αριθμός συσχετιζόμενων ατόμων ιχνηλάτησης ,status υγείας και να είναι δημόσια ελεύθερη για επεξεργασία από την επιστημονική κοινότητα και τις δομές Πολιτικής Προστασίας σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο. Είναι επίσης αναγκαία ή βάση δεδομένων και για την λήψη αποφάσεων σε στρατηγικό επίπεδο για ολες τις δομές Πολιτικής Προστασίας.