Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης αναφέρει:

Η επιμονή της κυβέρνησης στην απόφαση για απαγόρευση διαμονής στις φοιτητικές εστίες όχι μόνο είναι απάνθρωπη γιατί ξεσπιτώνει τους εστιακούς φοιτητές σε όλη την Ελλάδα αλλά είναι και εγκληματική για τη δημόσια υγεία! 

Την Παρασκευή 27/3 βρήκαμε τοιχοκολλημένη ανακοίνωση, που προέτρεπε για μια ακόμα φορά τους φοιτητές της εστίας να εκκενώσουν τα κτήρια, προκειμένου να εφαρμοστεί η ΚΥΑ που αναρτήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Στην σημερινή ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι από αύριο θα πραγματοποιηθεί διακοπή του ρεύματος και της παροχής νερού σε όλα τα κτήρια. 

Ύστερα από επικοινωνία μας με την αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων, ενημερωθήκαμε ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ η διακοπή ρεύματος και νερού. Μας διαβεβαίωσε προφορικά, αρνούμενη κάποια γραπτή τοποθέτηση, ότι η ανακοίνωση αυτή έγινε εν αγνοία της, ότι την ευθύνη φέρει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ότι δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής της οδηγίας αυτής, αλλά ότι γίνεται για να αναγκαστούμε να φύγουμε από εστίες. 

Εδώ γεννιούνται μια σειρά από ερωτηματικά. 

Πώς γίνεται αρχικά η αρμόδια για τα φοιτητικά θέματα να μην είναι ενήμερη, ενώ συνομιλεί καθημερινά με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την διαχείριση των εστιών; 

Ποιος αναλαμβάνει ευθύνη, τρομοκρατώντας έτσι τους φοιτητές, ότι αύριο δεν θα έχουν ρεύμα και νερό και επί της ουσίας θα μείνουν άστεγοι με απειλητικά επικοινωνιακά παιχνίδια; 

Γιατί υπάρχει τέτοια επιμονή για την εφαρμογή του μέτρου της εκκένωσης των εστιών, ενώ η ΟΕΝΓΕ έχει καταγγείλει την επικινδυνότητα του μέτρου αυτού; 

Γιατί ΙΝΕΔΙΒΙΜ και πανεπιστήμιο αρνούνται, να κάνουν οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση ενώ προφορικά δείχνουν ‘κατανόηση’ και πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλον για ουσιαστικές αποφάσεις; 

Οι φοιτητές της εστίας δεν φεύγουμε επειδή θέλουμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας και των οικογενειών μας ενώ πολλοί από μας δεν έχουν καν την δυνατότητα επιστροφής στο σπίτι. Η δωρεάν μετακίνηση που προσφέρθηκε από την πρυτανεία, δεν λύνει το πρόβλημα αφού πάλι μας ωθεί στο να έρθουμε σε επαφή με ευπαθή άτομα, χωρίς να ξέρουμε αν είμαστε φορείς του ιού ή αν θα κολλήσουμε κατά την μετακίνηση. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα για κρούσματα στις άλλες εστίες της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ καθώς και η κήρυξη του νομού Ξάνθης, ως περιοχή υψηλού κινδύνου. 

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση για κλείσιμο των εστιών, να επαναφερθεί η δωρεάν σίτιση και μεταφορά που σταμάτησε από την Τετάρτη 25/3, να μην κοπεί το νερό και το ρεύμα και να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για να μπορούμε να μείνουμε ασφαλείς στα δωμάτιά μας. Οι εστίες είναι το σπίτι μας, έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα στην υγεία και τη στέγαση. 

Με την απαράδεκτη αυτή απόφαση της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, αλλά δημιουργούνται πολλαπλά! 

Κανείς δε μεριμνά για την προφύλαξη των εστιακών φοιτητών και των οικογενειών τους από την πανδημία, ακόμη χειρότερα, ξεσπιτώνονται κι από πάνω!

Απαιτούμε: 

 

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ 

 

  • Να συνεχιστεί κανονικά η σίτιση και όλες οι φοιτητικές παροχές των φοιτητών που έχουν παραμείνει στην πόλη. 
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
  • Συχνές απολυμάνσεις όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση. 
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή. 
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19. 
  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ). 
  • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών! 
  • Να μην ποινικοποιηθεί η μετακίνηση από και προς τις εστίες