meiono

Στην έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία δηλώνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση του κοροναϊού αλλά διαπιστώνει κάποιες αστοχίες και τις επισημαίνει, προχώρησε ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Αναλυτικά αναφέρει:

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα του ιού στην χώρα μας, δείξαμε όλοι την διάθεση να συνεργαστούμε με τις αρχές και να ενισχύσουμε αυτόν τον αγώνα με κάθε τρόπο. Ο καθένας μας, στο μέτρο του δυνατού, προσπάθησε να επιδείξει την περιβόητη «ατομική ευθύνη», αποφεύγοντας  να κάνει κριτική στις παραβλέψεις και τα λάθη της αναγκαίας «δημόσιας ευθύνης». Ο λόγος ήταν για να μην πέσουμε σε λάθη μικροπολιτικής και ανούσιας κόντρας σε μια περίοδο που πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Έτσι, προσπάθησα και εγώ με την σειρά μου να κρατήσω χαμηλούς τόνους και να στηρίξω αθόρυβα την προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. 

Ωστόσο, καθώς ο καιρός περνάει και τα μέτρα που παίρνονται είναι όλο και πιο δύσκολα νομίζω ότι είναι κρίσιμο να αναζητήσουμε ευθύνες για λάθη και παραλείψεις για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτήν την περιπέτεια. Καταρχάς, να δηλώσω κι εγώ με την σειρά μου την στήριξη μου στους κατοίκους του Εχίνου, οι οποίοι μπήκαν σε καραντίνα για την δική μας και την δική τους προστασία. Δυστυχώς, για την συγκεκριμένη απόφαση απλώς ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο Μύκης, επομένως δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε την αναγκαιότητα του μέτρου. Παρόλα αυτά, εφόσον κρίθηκε απαραίτητο αυτό το μέτρο καλώ τους πολίτες να το σεβαστούν. Όμως, δεν μπορώ να μην επικρίνω την συμπεριφορά των ΜΜΕ, οι οποίοι χωρίς κανέναν σεβασμό προσπαθούν να κάνουν μικροπολιτικό παιχνίδι με τους κατοίκους της περιοχής. Παρατηρούμε ότι ακόμα και δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ) δεν κρατούν ούτε τους τύπους και μετατρέπονται σε «αρπακτικά» προκειμένου να εξασφαλίσουν ανύπαρκτες ειδήσεις. Άλλοι «έγκριτοι» δημοσιογράφοι της περιοχής σηκώνουν drone πάνω από τον Εχίνο χωρίς άδεια, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των πολιτών και χωρίς κανέναν έλεγχο από τις αρχές.  Με απόλυτη αδιακρισία και ενώ οι κάτοικοι περνούν δύσκολες στιγμές, οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να μετατρέψουν τους κατοίκους του Εχίνου στους «δακτυλοδεικτούμενους» της χώρας, με αφορμή τα κρούσματα, ενώ θα έπρεπε να προστατεύονται από τέτοιες συμπεριφορές όπως και όλες οι άλλες περιοχές. Θέλω να τονίσω ότι μιλάμε για ανθρώπους των οποίων οι ζωές είναι σε κίνδυνο, όπως και όλων μας, και όχι θέματα για τις εφημερίδες και τα κανάλια, για αυτό και απαιτούμε σεβασμό την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια. 

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε και κάποιες αστοχίες των αρχών. Αρχικά, σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι έγινε απολύμανση στον οικισμό του Εχίνου, ενώ η απολύμανση στον συγκεκριμένο, όπως και στους άλλους οικισμούς θα έπρεπε να είχε γίνει πριν καν βρεθούν κρούσματα. Προς τι τόσο μεγάλη καθυστέρηση; 

Επίσης, τις τελευταίες μέρες επιστρέφουν στην χώρα φοιτητές περνώντας μια απίστευτη ταλαιπωρία στα σύνορα και χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση για το που θα πάνε. Και εξηγούμαι, οι φοιτητές ερχόμενοι δεν ήξεραν καν αν κατευθύνονται στα σπίτια τους ή στα ξενοδοχεία και μέχρι σήμερα δεν ξέρουν για πόσο θα διαμείνουν. Αν δηλαδή θα εξαντλήσουν τις 14 μέρες της καραντίνας ή θα μπορέσουν να πάνε νωρίτερα στις οικογένειες τους αν το τεστ βγει θετικό. Παράλληλα, αναρωτιόμαστε αν το ξενοδοχείο που τους φιλοξενεί έχει απολυμανθεί κατάλληλα για να τους φιλοξενήσει; Γενικά, παρατηρείται αδυναμία συντονισμού και ενημέρωσης από πλευράς της Περιφέρειας ΑΜΘ, την οποία και καλώ να ενημερώσει τον κόσμο το συντομότερο δυνατό για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν. 

Όλα αυτά τα σημεία είναι πολύ βασικά και δεν χρειάζεται να λυθούν από τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, αρκεί μόνο η σοβαρότερη παρέμβαση της Περιφέρειας και του Δήμου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Καλώ, λοιπόν, τους υπεύθυνους φορείς να κατευθύνουν και να ενημερώσουν τον κόσμο, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την μη περαιτέρω εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουν τους πολίτες από συμπεριφορές που στιγματίζουν. Τους καλώ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως όλοι οι πολίτες με μεγάλη υπευθυνότητα έχουν αναλάβει τις δικές τους