Στο ξενοδοχείο NATASA, το οποίο προσφέρθηκε εθελοντικά από τους ιδιοκτήτες, βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής 2 γκρουπ με Ξανθιώτες και Κομοτηναίους φοιτητές από την Κωνσταντινούπολη.

Οι φοιτητές έφτασαν με δύο λεωφορεία στην Ξάνθη και με μέριμνα της Περιφέρειας και του Δήμου Ξάνθης εγκατάσταθησαν για 15θήμερη καραντίνα. Υπολογίζεται ότι συνολικά 50 άτομα έφτασαν με τα δύο γκρουπ, που μετακινήθηκαν από το ΚΤΕΛ Έβρου, που τους παρέλαβε από το σύνορα στους Κήπους.

Για την εγκατάστασή τους συνεργάζονται η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Ξάνθης καθώς και κλιμάκιο του ΟΕΔΥ, που κατέγραψαν τα ονόματά τους, τους παρέχουν υλικά προσωπικής προστασίας και προμήθειες και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία. Παρόντες είναι ο Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Ξάνθης Λάμπρος Τσούργιαννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης Πασχάλης Γιώρης, οι Αντιδήμαρχοι Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης και Γιάννης Ζερενίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το ξενοδοχείο έχει διακριτική  φύλαξη από εταιρία security. Υπενθυμίζεται ότι η καραντίνα είναι καθαρά προληπτική και δεν υπάρχει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού. Τεστ δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο σε βαριά συμπτώματα λοίμωξης.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ

Στο ξενοδοχείο της Ξάνθης όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές που επέστρεψαν από την Τουρκία ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. 

Πρόκειται για ένα γκρουπ 32 φοιτητών από το σύνολο των 90 που επέστρεψαν στην Ελλάδα την Παρασκευή 27 Μαρτίου μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων.

Για την επιστροφή των φοιτητών και την ασφαλή μεταφορά τους σε ξενοδοχεία του Έβρου και της Ξάνθης υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας και όλων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Κατά την υποδοχή στην Ξάνθη ο κ. Μέτιος καλωσόρισε τους φοιτητές, τους εξήγησε ότι η παραμονή τους στο ξενοδοχείο είναι πολύ σημαντική για την υγεία τόσων των ίδιων όσο και όλων των κατοίκων της περιοχής και τους συνέστησε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. 

Οι φοιτητές θα εξεταστούν όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις από αντιπροσωπεία του ΕΟΔΥ.

Παρόντες για τον συντονισμό της επιχείρησης ήταν ο Αστυνομικός Διεθυντής Ξάνθης κ. Πασχάλης Γιώρης, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ξάνθης κ. Λάμπρος Τσούργιαννης και οι Αντιδήμαρχοι Ξάνθης κ.κ. Μανώλης Φανουράκης και Γιάννης Ζερενίδης.

Νωρίτερα, την επιχείρηση επιστροφής του συνόλου των 90 φοιτητών μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων συντόνισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας κ. Λουκάς Γεωργίου και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Κώστας Χουβαρδάς.