Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαρτίου με θέμα την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στον οικισμό Εχίνο του Δήμου Μύκης.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της απόφασης του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά για την κήρυξη του Εχίνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το διάστημα από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 7 Απριλίου με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην περιοχή.

Συζητήθηκαν ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν καθώς και τρόποι επίλυσής τους.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων Βαρσάμης, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ Αρχιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Δαδούδης, ο  Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ξάνθης Πύραρχος κ. Θεόδωρος Κοσμίδης, ο Γενικος Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜΘ Ταξίαρχος κ. Πασχάλης Συριτούδης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ξάνθης Αστυνομικός Διευθυντής κ. Πασχάλης Γιώρης, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Δ’ Σώματος Στρατού Συνταγματάρχης κ. Μιχαήλ Θωμάς, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα, η Διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σοφία Παπαναστασίου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Κώστας Χουβαρδάς, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας κ. Λουκάς Γεωργίου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ξάνθης κ. Λάμπρος Τσούργιαννης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ξάνθης κ. Ευστάθιος Βαφειάδης.

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μέτιος τόνισε στους συνομιλητές του ότι τα μέτρα μπορεί να είναι δύσκολα, κρίνονται όμως απαραίτητα για να υπάρξουν αποτελέσματα στην προστασία της δημόσιας υγείας και ότι ο σωστός συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και η υπευθυνότητα από την πλευρά των πολιτών είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία της προσπάθειας.

Δηλώσεις Μέτιου στο ΑΠΕ

Ο κ. Μέτιος εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα είτε με την τροφοδοσία είτε με τη διάθεση των φαρμάκων. Σημείωσε μάλιστα πως ο Εχίνος είναι μια απόλυτα οργανωμένη κοινωνία, μια κωμόπολη, των 2.500 – 3.000 κατοίκων που διαθέτει καταστήματα τροφίμων, φούρνους και φαρμακεία οπότε δε θα υπάρχει καθένα θέμα με την τροφοδοσία των κατοίκων καθώς είναι εξασφαλισμένοι. Το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων εξασφαλίζεται επίσης και από την ύπαρξη στον Εχίνο ενός άρτια οργανωμένου κέντρου υγείας με επιστημονικά καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που πρόσφατα ενισχύθηκε κιόλας. Επίσης, θα υπάρχει σε μόνιμη βάση και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την άμεση μετακίνηση των κατοίκων εφόσον χρειαστεί».

«Ο νέος ιός δεν κάνει διακρίσεις σε χριστιανούς και μουσουλμάνους»

 Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν και εξετάστηκαν αναλυτικά ένα προς ένα όλα τα θέματα και οι παράμετροι που τέθηκαν από το δήμαρχο Μύκης και τους εκπρόσωπους των φορέων. Εκεί, που σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, πιθανόν να υπάρξει μικρό πρόβλημα είναι με τις κτηνοτροφικές μονάδες, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται εκτός οικισμού οπότε χρειάζεται η παρουσία των ιδιοκτήτων για το τάϊσμα και τη φροντίδα των ζώων. Το θέμα αυτό τέθηκε και αποφασίστηκε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο πλαίσιο πάντα της προστασίας των κατοίκων και της δημόσιας υγείας.

 Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε επαρκή και απαραίτητα τα μέτρα που ελήφθησαν στον Εχίνο καθώς όπως τόνισε «από τα εννέα συνολικά κρούσματα που υπήρχαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τα τέσσερα εντοπίστηκαν στον Εχίνο. Μετά από συνεννόηση δική μου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, το δήμαρχο Μύκης, το δημοτικό συμβούλιο, το νοσοκομείο Ξάνθης και όλους τους εμπλεκόμενους αποφασίστηκε ότι πρέπει να ληφθούν τα περιοριστικά μέτρα για το καλό όλων και κυρίως το καλό των κατοίκων του οικισμού».

 «Ποτέ δεν είναι αργά να ληφθεί κάποιο μέτρο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, και συνέχισε, «εκείνο που πρωτεύει είναι η  προστασία της υγείας όλων των πολιτών. Μπορεί το μέτρο να είναι δύσκολο, όπως όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά είναι απαραίτητο. Επίσης, θέλω μια πολλοστή φορά να τονίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι ο νέος ιός δεν κάνει διακρίσεις σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σε άντρες και γυναίκες.  Όλοι ανεξαιρέτως είμαστε ευάλωτοι και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κορονοϊού οπότε πρέπει να εφαρμόζουμε και να τηρούμε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί».