Δημόσια παρέμβαση σχετικά με την απόφαση να εκκενωθούν οι φοιτητικές εστίες, κάνει ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Βασίλης Τσαουσίδης καθώς το ζήτημα προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Όπως σημειώνει, παρότι η απόφαση έχει μια νομική βάση τη σχετική εγκύλιο, εντούτοις είναι αδιανόητη, αντιδεοντολογική και απάνθρωπη.

Αναλυτικά σε ανάρτησή του αναφέρει:

Μαθαίνω ότι πήρε απόφαση το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΔΠΘ να εκκενωθούν οι φοιτητικές εστίες μέχρι αύριο – διαφορετικά, υπάρχει ενδεχόμενο να διακοπούν ρεύμα και νερό. Αντιλαμβάνομαι ότι στην πλειονότητά τους οι φοιτητές, διαμένουν εκεί ΝΟΜΙΜΩΣ και οι περισσότεροι θα επανέρθουν μετά την λήξη του συναγερμού.
Αυτή η απόφαση του ΔΠΘ για άνευ όρων έξωση όλων των φοιτητών, αν και έχει τη βάση της στην από 23-3-2020 εγκύκλιο Διγαλάκη, είναι αδιανόητη, αντιδεοντολογική και απάνθρωπη καθώς:


1. Δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να νοικιάσει σπίτι τώρα καθώς δεν επιτρέπεται ούτε καν η κυκλοφορία.
2. Δεν έχει καμία λογική εν μέσω κρίσης και εντολής “Μένουμε Σπίτι” η περαιτέρω διασπορά του ιού – να φύγουν δηλαδή τώρα οι φοιτητές και να πάνε σε σπίτια των ενδεχομένως ηλικιωμένων γονιών τους ή άλλων συγγενών τους. Μεταξύ αυτών των φοιτητών υπάρχουν βεβαιωμένες περιπτώσεις φοιτητών που ασθενούν.
3. Δεν παρέχει καμία προστασία σε κανέναν η εκκένωση των εστιών ΤΩΡΑ.

Η απόφαση αυτή του ΔΠΘ δεν προβλέπει καν εξαιρέσεις.

Όταν λέγαμε ότι μια κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία δεν εννοούσαμε αυτό. Δεν εννούσαμε δηλαδή ότι θα αδράξουμε την “ευκαιρία” της κρίσης και με αυτόν τον ανάλγητο τρόπο θα πετάξουμε έξω τους φοιτητές του ΔΠΘ που διαμένουν ΝΟΜΙΜΩΣ απλούστατα γιατί κανείς δεν θέλει να αναλάβει το κόστος της απόφασης να φύγουν οι φοιτητές που δεν διαμένουν νομίμως.
Ακόμα και αυτοί όμως που δεν διαμένουν νομίμως, τώρα δεν είναι η ώρα να διωχθούν.
Ανακαλέστε αυτή την απόφαση μέχρι την λήξη της κρίσης. Αντιμετωπίστε την αυθαιρεσία με τα νόμιμα μέσα που έχετε στην διάθεσή σας αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.