(Ώρα 14.00)

Κανονικά θα διεξαχθεί το παζάρι της Ξάνθης το Σάββατο, μετά από απόφαση της κυβέρνησης την οποία υποχρεώνονται να ακολουθήσουν όλοι οι Δήμοι.

Πιο συγκεκριμένα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την Τρίτη οι λαϊκές αγορές εξαιρούνται και πάλι από τις απαγορεύσεις λόγω κοροναϊού ενώ ακολούθησε διευκρινιστική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρμόδιους των Δήμων, που τους υποχρεώνει να  οργανώσουν κανονικά τις λαϊκές αγορές , τηρώντας τους περιορισμούς για τις αποστάσεις μεταξύ πωλητών και πελατών και με αντισηπτικό σε ευκρινή σημεία.

Το Σάββατο στην Ξάνθη, όπως και την Κυριακή στο Λάγος, θα γίνει κανονικά το παζάρι, με τη συμμετοχή παραγωγών και πωλητών λαχανικών και φρούτων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές απαγορεύσεις, η κυβέρνηση είχε εξαιρέσει και πάλι τις λαϊκές αγορές με αποτέλεσμα ο Δήμος Ξάνθης και άλλοι Δήμοι, με δική τους απόφαση να αναστείλουν τη διεξαγωγή τους, όπως συνέβη το περασμένο Σάββατο. Όμως μεσολάβησε η εγκύκλιος που καθιστά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών υποχρεωτική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι Δήμοι αντιδρούν στην απόφαση αυτή γιατί δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης σε υπαίθριες αγορές αλλά είναι υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουν.

Η σχετική αναφορά της εγκυκλίου:

Από την δημοσίευση της παρούσας, στις λαϊκές αγορές του Ν.4497/2017 εφαρμόζονται: α) ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 2 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα, β) όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης, γ) κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα, δ) οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται όπως λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.