(Ώρα 16.00)

Το θέμα της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς που θα γίνει κανονικά το Σάββατο, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, προκαλεί πολιτικές τριβές.

Ο Δήμος με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εκτός των σχετικών αποφάσεων και εγγράφων που έλαβε και ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου επεσήμανε στους αρμόδιους του Δήμου Ξάνθης ότι είναι υποχρεωμένοι να διοργανώσουν τη λαϊκή αγορά όμως στην ανακοίνωση που εξέδωσε προτρέπει το κοινό να μείνει στο σπίτι, καλώντας έμμεσα σε αποχή.

Αντιδράσεις προκαλούνται και στην αντιπολίτευση καθώς αποδίδουν ευθύνες στο Δήμο και καλούν το Δήμαρχο να αποφασίσει την αναστολή, με δική του πρωτοβουλία.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ξάνθης:

Ο Δήμος Ξάνθης ενημερώνει τους πολίτες ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική
απόφαση με αριθ. Δ1α/ΓΠΠ.οικ.19024/17-03-2020 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 915 Α΄), θα
πραγματοποιηθεί η Λαϊκή Αγορά του Δήμου Ξάνθης, από το Σάββατο 21 Μαρτίου
2020 και μέχρι νεωτέρας, με διάθεση ΜΟΝΟ προϊόντων διατροφής, καθαρισμού,
οικιακής φροντίδας και χαρτιού.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορείου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτης
Σταμπουλίδης, σε επικοινωνία του με το Δήμο Ξάνθης έκανε γνωστό ότι, σύμφωνα
με την Κοινή Υπουργική απόφαση, οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα αναστολής
λειτουργία των λαϊκών αγορών, σε είδη διατροφής και καθαρισμού.
Ο Δήμος Ξάνθης τονίζει ότι το μέτρο «Μένουμε σπίτι» πρέπει να τηρείται από
όλους.

Η παρότρυνση μας και η άποψή μας, δεν έχει αλλάξει.
Μένουμε σπίτι.
Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό.
Αποφεύγουμε το συνωστισμό.
Στην περίπτωση που όμως κάποιοι, επιλέξουν να επισκεφτούν τη λαϊκή αγορά,
πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό
της έκθεσης τους στον ιό και της μετάδοσής του. Με την εγκύκλιο αρ.πρωτ. 5/2020 στις λαϊκές αγορές του Ν4497/2017 και ως μέτρα πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, εφαρμόζονται υποχρεωτικά τα εξής:

Η ανακοίνωσή των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης Μελισσόπουλου, Παπαχρόνη, Χατζηθεοδώρου, Λύρατζη:

Ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο μας στιγμές ο Δήμαρχος Ξάνθης κινείται χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, με αποσπασματικού τύπου αποφάσεις, με ανευθυνότητα, με νευρικότητα και με μηδενική διάθεση για πραγματική συνεργασία και συλλογικότητα.

Τη μία μέρα ανησυχεί για τους πολλούς συμπολίτες μας που πρόκειται να επαναπατριστούν και να επιστρέψουν στην πόλη μας από τα εργοστάσια και από τα ναυπηγεία διάφορων ευρωπαϊκών πόλεων και αναζητεί κοινές λύσεις και προτάσεις από ΟΛΟΥΣ μας…. και την επόμενη ακριβώς μέρα, χωρίς καμία ενημέρωση, μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ ότι θα λειτουργήσει ένα μέρος του Παζαριού της Ξάνθης, το οποίο ούτως ή άλλως αποτελεί σημείο ιδιαίτερα μεγάλης συνάθροισης κοινού.

Ενημερώνουμε τους πολίτες της Ξάνθης ότι ακόμα και σε μια τέτοια περίοδο, που υπάρχει ανάγκη πλήρους  συνεννόησης, ενημέρωσης, κοινής αντίληψης και κοινής προσπάθειας για το καλό και τη δημόσια υγεία ΟΛΩΝ,  ο Δήμαρχος Ξάνθης εξακολουθεί για άλλη μια φορά να διατηρεί το δικό του προσωπικό στυλ, τη δική του δηλαδή μοναχική πορεία, διαχειριζόμενος τα πάντα μόνο με τους στενούς του συνεργάτες και μακριά από όλο τον υπόλοιπο λαό της πόλης. 

Κύριε Δήμαρχε σας ρωτάμε:

– Γι ΄ αυτή σας την απόφαση έχει ερωτηθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης;

Κύριε Δήμαρχε, γίνετε επιτέλους Δήμαρχος της πόλης και όχι μόνο των απευθείας αναθέσεων, πάρτε τη γενναία απόφαση να ΜΗΝ λειτουργήσει το ΠΑΖΑΡΙ της Ξάνθης, κάντε επαφές και με τους υπόλοιπους  Δημάρχους του νομού μας για ανάλογες ενέργειες. 

Γιατί για όλους μας προέχει η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.