Σάββατο 20 Απριλίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Kλείνουν εμπορικά κέντρα, καφέ, μπαρ, μουσεία: 190 έφτασαν τα κρούσματα

Kλείνουν εμπορικά κέντρα, καφέ, μπαρ, μουσεία: 190 έφτασαν τα κρούσματα

Εβδομήντα τρία είναι τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 190. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Σωτήρη Τσιόδρα, η διασπορά συνεχίζεται και μάλιστα κρούσματα παρουσιάζονται πλέον σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Από τα 190 κρούσματα, τα 11 είναι «ορφανά», δεν έχουν δηλαδή κάποιο ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό ή σύνδεση με άλλον ασθενή. Εξ αυτώ τα 9 είναι στην Αττική. Πέντε άνθρωποι είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σχετικά με τα νέα μέτρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανακοίνωσε πως κλείνουν: όλα τα εμπορικά κέντρα, καφέ, μπαρ, όλα τα καταστήματα εστίασης εκτός από ντελίβερι και take away (δηλαδή όσα έχουν τραπεζοκαθίσματα και υπό την προϋπόθεση πως δεν θα συγκεντρώνεται κόσμος στην ουρά), μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αισθητικής. Σημειώνεται πως λίγες ώρες νωρίτερα, το πρωί της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε διαψεύσει το κλείσιμο καταστημάτων εστίασης και των καφέ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στις σκέψεις της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. «Έχουμε σχέδιο που φτάνει μέχρι το χειρότερο σενάριο, αλλά δεν εξετάζουμε κάτι τέτοιο», δήλωνε χαρακτηριστικά, με την ανατροπή των πρωινών ανακοινώσεων να προκαλεί εύλογο προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τα επόμενα μέτρα.

Στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποχώρησαν χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις, γεγονός που προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις, εντείνοντας την ανησυχία για τις εξελίξεις αλλά και τον πανικό και τη σύγχυση, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για πολλά κρίσιμα ζητήματα. Ο Βασίλης Κικίλιας, πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων και των κρουσμάτων από τον Σωτήρη Τσιόδρα, δήλωσε πως τα νέα μέτρα λαμβάνονται καθώς οι πολίτες δεν τηρούν και δεν συμορφώνονται με τα μέτρα αυτοπεριορισμού, λέγοντας πως το σημαντικότερο είναι η ατομική ευθύνη.