Στιγμιότυπο από πλοίο Blue Star (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Του Ευριπίδη Ταρασίδη.

Ύποπτο κρούσμα κορονοϊού μέλους του πληρώματος του Blue Star Μύκονος φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες ταξιδιώτες και τις οικογένειες τους-Τα λάθη στη διαδικασία και οι εξελίξεις

Σε καραντίνα βρίσκεται στο λιμάνι της Λήμνου, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, το “Blue Star Μύκονος” λόγω ύποπτου κρούσματος κορονοϊού. Συγκεκριμένα, μέλος του πληρώματος εμφάνισε πυρετό ενώ το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι της Καβάλας. Ο ναυτικός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Καβάλας και από εκεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης (νοσοκομείο αναφοράς). Δείγμα στάλθηκε, το πρωί της Πέμπτης, στο ΑΧΕΠΑ για εξέταση. Να σημειωθεί ότι από στο λιμάνι της Καβάλας αποβιβάστηκαν εκατοντάδες επιβάτες.

Η έγκριση απόπλου και η καραντίνα

Παρά τα αυξημένα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και παρά την απόφαση του ΠΟΥ να χαρακτηρίσει πανδημία τον νέο κορονοϊό, το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Καβάλας με μία ώρα καθυστέρηση (στις 10.30 μ.μ.) με 341 επιβάτες και 77 μέλη πληρώματος. Στη συνέχεια, έδεσε στο λιμάνι της Λήμνου στις 2.30 π.μ. και ενώ υπήρχε έντονη η ανησυχία για την κατάσταση του μέλους του πληρώματος, η επιβίβαση και η αποβίβαση έγινε κανονικά. Στις 6 μ.μ. ανακοινώνεται στους επιβάτες του πλοίου, που μέχρι τότε δεν γνώριζαν το λόγο της καθυστέρησης, ότι το πλοίο βρίσκεται σε καραντίνα και θα πρέπει να περιμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο για 8 ώρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ!

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Εχθές, 11/3/2020, στο πλοίο BLUE STAR MYCONOS, προ της αναχωρήσεως αυτού, προκειμένου να εκτελέσει το προγραμματισμένο του δρομολόγιο Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Οινούσσες-Χίος-Βαθύ Σάμου-Καρλόβασι-Φούρνοι-Αγ. Κήρυκος-Μύκονος-Σύρος-Πειραιάς, αναφέρθηκε από τον γιατρό του πλοίου περίπτωση μέλους πληρώματος, το οποίο παρουσίασε υψηλό πυρετό. Ο ασθενής αποβιβάστηκε στην Καβάλα και διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Καβάλας. Κατόπιν συνεννόησης με τις Λιμενικές Αρχές Καβάλας, το πλοίο απέπλευσε για τον λιμένα της Λήμνου σε εκτέλεση του δρομολογίου του.

Με τον κατάπλου στον λιμένα της Λήμνου, το πλοίο ενημερώθηκε από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας ότι μετά την ολοκλήρωση των πρώτων εξετάσεων από το νοσοκομείο Καβάλας και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το περιστατικό αντιμετωπίζεται πλέον ως ύποπτο κρούσμα Covid-19.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ ) και των Λιμενικών Αρχών, το πλοίο παραμένει στον λιμένα Λήμνου μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των νεότερων εξετάσεων του ασθενούς, αργότερα σήμερα.

127 επιβάτες με προορισμό τη Λήμνο αποβιβάσθηκαν, έχοντας λάβει οδηγίες από τις Υγειονομικές Αρχές Λήμνου, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, 343 επιβάτες και 77 πλήρωμα, παραμένουν στο πλοίο.

Η Εταιρεία είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τις Λιμενικές Αρχές και θα προβεί σε περαιτέρω ανακοίνωση για κάθε εξέλιξη.

Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Προκύπτουν ερωτήματα για την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης.

Α) Ενώ ο ΕΟΔΥ το αξιολόγησε ως ύποπτο περιστατικό, γιατί επετράπη ο απόπλους του πλοίου;

Β) Γιατί το ΕΚΑΒ δεν ειδοποιήθηκε για να παραλάβει ασθενή ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού και άρα δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σημασία;

Γ) Γιατί, ενώ ήταν γνωστή η εξέλιξη της διαδικασίας νοσηλείας του ασθενούς, επετράπη σε επιβάτες να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Λήμνου και σε άλλους να επιβιβαστούν;

Θα κοκκινίσει η Καβάλα αν…

Στην περίπτωση που το δείγμα βγει θετικό, θα σημάνει συναγερμός για όλη την περιοχή της Καβάλας. Κι αυτό διότι τα εκατοντάδες άτομα που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, οι οικογένειες τους καθώς και όσοι ήρθαν σε επαφή με το πλήρωμα του πλοίου θα πρέπει να θεωρηθούν ως εν δυνάμει ύποπτοι φορείς κορονοϊού και να αντιμετωπιστούν ως τέτοιοι. Η δουλειά των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς θα πρέπει να ιχνηλατήσουν έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων.

Από το Κόκκινο Καβάλας