Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για τις μειώσεις δημοτικών τελών, χαιρετίστηκε θετικά από όλους τους φορείς των επιχειρηματιών της πόλης. Δεν σημαίνει ότι θα εξισορροπήσουν τη ζημιά από την ακύρωση του Καρναβαλιού οι επιχειρήσεις, όμως είναι μια ελάφρυνση. Πρακτικά με την – ομόφωνη- απόφαση ο Δήμος συνεισφέρει με περίπου 400.000 ευρώ από τη δική του πλευρά. Η ζημιά φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά από εκεί και πέρα είναι πλέον θέμα κυβέρνησης.

Λίγο κάτω από το 50% υπολογίζεται ότι κινήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων της πόλης την περίοδο των φετινών ΘΛΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις λογιστών και παραγόντων της αγοράς. Η κίνηση του τριημέρου, έστω και χωρίς εκδηλώσεις, εξισορρόπησε τη “χασούρα” σε κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων αλλά η “ζημιά” έχει γίνει και έχει πολύ πλευρές επιπτώσεις.

Ο κορωναϊός προκαλεί και άλλη αναταραχή αλλά η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα, ειδικά για τα παιδιά και σε αυτό το κλίμα κινείται η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και φροντιστηρίων προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση. Μέτρα λαμβάνονται παντού και ορθώς, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, σε ΚΑΠΗ, Γηροκομείο κλπ.

Και μιας και ο λόγος για το Γηροκομείο, αρκετοί ψίθυροι έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για τη λειτουργία του ιδρύματος και καλό είναι, η Διοίκηση να βρει τον τρόπο να απαντήσει γιατί το Γηροκομείο είναι ένα ίδρυμα, που η πόλη έχει στηρίξει στον απόλυτο βαθμό, όλοι έχουν βάλει πλάτη και τώρα και πριν, και είναι άδικο να δηλητηριάζεται αυτή η σχέση.

Έτσι καλό είναι με κάποιο τρόπο να απαντηθούν τα ερωτήματα που ακούγονται δεξιά και αριστερά στην πόλη: Πόσα ακίνητα έχουν εκποιηθεί τα τελευταία 5-6 χρόνια από την περιουσία του ιδρύματος; Σε τι τιμές; Έχουν καταλήξει σε μέλη της διοίκησης ή συγγενείς τους; Έχει δημιουργηθεί Ιδιωτική Εταιρία με μετόχους μέλη της Διοίκησης που σκοπεύει να ανταγωνιστεί το Ίδρυμα ή να αναπτύξει παρεμφερείς δραστηριότητες; Είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μετατροπή του Γηροκομείου σε ΝΠΔΔ -όπως ακούγεται έντονα- και η διοίκηση αρνήθηκε;

Η στήλη δεν υιοθετεί όσα ακούγονται αλλά επειδή η σχέση της κοινωνίας είναι πολύ στενή με το Ίδρυμα –ακόμη και τα ΜΜΕ έχουν δώσει μάχες για να το στηρίξουν- θα ήταν άδικο να βάλλεται το Γηροκομείο και το έργο που γίνεται τα τελευταία χρόνια σε πολλά επίπεδα, και να υπάρχει “μουρμούρα” εντός και εκτός.  Οπότε καλό είναι η διοίκηση με κάποιο τρόπο να διαψεύσει τους ψιθύρους με ξεκάθαρες απαντήσεις .