Ανακοίνωση για τις δράσεις που θα γίνουν σε σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ εξέδωσε ο οργανωτικός συντονιστής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίευσης Νίκος Ανταμπούφης:

Με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο,  Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, οι σχολικές μονάδες προγραμματίζουν και πραγματοποιούν δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα σχολικού εκφοβισμού.  Το ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ στέκεται αρωγός και υποστηρικτής στο σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο.

Η βία στο σχολείο και ο εκφοβισμός είναι ένα πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που διαταράσσει το παιδαγωγικό κλίμα της σχολικής κοινότητας και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων όσο και στη διαδικασία μάθησης. Ο αγώνας κατά της εκδήλωσης περιστατικών βίας και εκφοβισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτεί συντονισμένη, συστηματική, διαρκή και μακροχρόνια προσπάθεια για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση συνεργατικών δράσεων από όλα τα μέλη της ευρύτερης σχολικής κοινότητας. 

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εκπαιδευτικές δομές και οι θεσμοί του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου πρέπει να συνεργασθούν για την πρόληψη και τον περιορισμό κάθε είδους ατομικών ή ομαδικών εσκεμμένων επιθετικών συμπεριφορών προς τα αδύναμα μέλη της κοινότητας. Όλοι οφείλουμε να προσπαθήσουμε για τον συντονισμό παιδαγωγικών παρεμβάσεων τόσο στην τάξη όσο και στη σχολική ζωή κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να είναι αποτελεσματικές στο πλαίσιο ενός Δημοκρατικού Σχολείου, που ευνοεί την ανάπτυξη του διαλόγου και της επιχειρηματολογίας, την αποδοχή του διαφορετικού, το σεβασμό των κανόνων της σχολικής ζωής, τη συνεργασία, την ομαδικότητα και τη δημιουργικότητα. 

Γνωρίζουμε ότι είναι κομβικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών στη διαρκή προσπάθεια κατά της βίας στο σχολείο. Γνωρίζουμε επίσης τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται οι εκπαιδευτικοί να επιτελέσουν το έργο τους, καθώς και τις υπέροχες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στα σχολεία μας. Εξαίρουμε τη μέχρι τώρα στάση και τον επαγγελματισμό του κόσμου της εκπαίδευσης στο ζήτημα της βίας στο σχολείο και για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι χρειάζεται συνεχής και σταθερή στάση εναντίωσης απέναντι στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.