Απάντηση στο βουλευτή της ΝΔ Σπύρο Τσιλιγγίρη, μετά την ερώτηση που κατέθεσε και την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που είναι σε εξέλιξη για τον καθορισμών των όρων και προϋποθέσεων στις προστατευόμενες περιοχές NATURA επιχειρεί ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης.

Στην ανάρτηση τού υπενθυμίζει ότι το σχετικό έργο έχει ανατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και κατηγορεί τη ΝΔ ότι η χώρα έπρεπε να έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, χρόνια νωρίτερα. Πάντως, στην ανάρτησή του σημειώνει ότι αξιολογείται θετικά το ενδιαφέρον του Ξανθιώτη Βουλευτή.

Αναλυτικά:

Δεν θα ήθελα να χαλάσω το ευχάριστο κλίμα στη ΝΔ αλλά πρέπει να πληροφορήσω το Βουλευτή Ξάνθης Σπύρο Τσιλιγγίρη ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη διαμόρφωση νέων σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA 2000, που συμπεριλαμβάνει τους τρεις υγροτόπους της Θράκης, έχει προετοιμαστεί και ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2019, με υπογραφή του τότε Αν. Υπουργού Σωκράτη Φάμελου, με πόρους ύψους 17,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Κάτι που, προφανώς, δεν αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο σχετικό κοινοβουλευτικό ερώτημα.

Αντί για πανηγυρισμούς, βέβαια, θα συνιστούσαμε στη ΝΔ αυτοκριτική για το παρελθόν, καθώς η χώρα βρέθηκε απολογούμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στάδιο προδικαστικού έλεγχου, επειδή δεν διέθετε ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και διαχείρισης για τις περιοχές NATURA 2000, σε βάρος τόσο της τοπικής ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η οριοθέτηση και ο καθορισμός των όρων και χρήσεων, δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τις προβλέψεις της ισχύουσας διεθνούς συνθήκης Ramsar. Παρόλα αυτά, κάθε ενδιαφέρον και προσπάθεια που κινείται στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή και τη χώρα, για μας αξιολογείται θετικά.