Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης, αναφέρεται στην εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που είναι σε εξέλιξη για τις περιοχές Ramsar, συμπεριλαμβανομένου του Πόρτο Λάγους.

Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου, έθεσα ως βασική προτεραιότητα της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας, την αλλαγή της παγιωμένης από 1974 κατάστασης στην περιοχή «RAMSAR» (Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος) που αποτέλεσε και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της παραποτάμιας και παραθαλάσσιας ζώνης του νομού μας.

Από τον περασμένο Αύγουστο σε σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη έθεσα επί τάπητος το όλο θέμα ζητώντας την επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης και την τροποποίηση της ΚΥΑ 44549/ 17.10.2008.

Για τους συγκεκριμένους λόγους κατέθεσα τον περασμένο Ιανουάριο σχετική ερώτηση με αρ. πρωτ. 3589/28-01-2019 στην Βουλή των Ελλήνων.

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ενημερώθηκα αρμοδίως ότι ήδη αναλήφθηκαν οι σχετικές πρωτοβουλίες και δόθηκαν οι εντολές στην υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκπόνηση ΕΠΜ σχεδίων ΠΔ και σχεδίων Διαχείρισης για τις επίμαχες περιοχές.

Όπως αναφέρεται και στην σχετική απάντηση με αρ. πρωτ. 9406/272/04-02-2020, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ ακολουθεί και η δημοσίευση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρμόδιο Υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τους συνεργάτες μου, μαζί με τους οποίους έδωσα τον αγώνα όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Έναν αγώνα που φαίνεται πως τελικά δικαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο.