Ένα ταραχώδες τριήμερο ήταν αυτό που πέρασε για την Ξάνθη και τη Θράκη. Η απόφαση για τον κορωναϊό έπληξε το Καρναβάλι αν και δεν πτόησε τις νεαρές ηλικίες που αψήφησαν τις απαγορεύσεις και δεν ακύρωσαν το ταξίδι τους στην Ξάνθη. Σίγουρα δεν έλειψε το κέφι και έτσι το τριήμερο υπήρχε ένα  κανονικό αποκριάτικο ξεφάντωμα στους δρόμους της πόλης μέχρι τα ξημερώματα.

Η καλή διάθεση, εξισορρόπησε κάπως τη ζημιά για την τοπική οικονομία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει το μεγάλο πρόβλημα που απαιτεί τη λήψη μέτρων. Ενδεχομένως η διοργάνωση σε άλλη ημερομηνία να βοηθήσει ακόμη περισσότερο και, κυρίως, θα γλιτώσει τους συλλόγους από ένα μεγάλο βραχνά, που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των στολών που δεν διατέθηκαν. Αλλά δεν είναι εύκολη η προοπτική.

Κατά τα άλλα η Αποκριά από τα γεγονότα του Έβρου, που επιδέχονται πολλών ερμηνειών. Η αλήθεια είναι πώς όποια και αν είναι η θεώρηση του καθενός για την κατάσταση, οφείλει να δρα πολιτικά και να αντιδρά ψύχραιμα. Και μην αλλάζει απόψεις “πάνω στο άλογο” και κάτω από αυτό, ανάλογα με την εξουσία. Το πρόβλημα βέβαια οφείλεται στην εγκατάλειψη της χώρας από την ΕΕ στις μεθοδεύσεις του Ερντογάν και ότι φυλάμε τα σύνορα όχι τόσο για μας όσο, κυρίως, για να μην φτάσουν πρόσφυγες και μετανάστες στο βορρά.

Αλλά και κάποιοι συμπολίτες πρέπει να αποφασίσουν επιτέλους σε ποια όχθη του ποταμού βρίσκονται. Τη μια μέρα έβριζαν τα ΜΑΤ που ξυλοκοπούσαν πολίτες στα νησιά, μετά έτρεχαν στα μάρκετ και άδειαζαν τα μακαρόνια επειδή φοβήθηκαν τον κορωναϊό, στη συνέχεια απειλούσαν για την ακύρωση του καρναβαλιού και κήρυτταν ανυπακοή και, τελικά, μόλις ξέσπασε η υπόθεση του Έβρου μεταμορφώθηκαν σε υπερ-πατριώτες. Και σε λίγες εβδομάδες θα είναι πάλι στην Αδριανούπολη για ψώνια. Γνωρίζουμε πια πολύ καλά πια ότι άλλο είναι η εθνικιστική δημαγωγία και άλλο η πραγματική πατριωτική πολιτική.

Xαρακτηριστικό περιστατικό ότι κάποιοι “ελληνάρες” προτρέπουν όλο το τριήμερο (από τον καναπέ του σπιτιού τους) στις δυνάμεις των συνόρων “να πυροβολήσουν στο ψαχνό” και μόλις η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι υπάρχει νεκρός, τότε υποστηρίζουν ότι είναι σίγουρα προβοκάτσια των Τούρκων.

Πολύ περισσότερο όταν στα σοβαρά εθνικά θέματα, αρκετούς τους ψάχνουμε στα ράφια με τα χαρτιά υγείας. Όπως άλλωστε, μας είχε εκμυστηρευτεί συμπολίτης από τον κλάδο του εμπορίου -συντηρητικών πεποιθήσεων-  πολλούς που φωνασκούν διαρκώς για τον πατριωτισμό τους, τους θυμάται στην τελευταία επιστράτευση να μαλώνουν ποιος θα πάρει μια εξάδα νερά παραπάνω και θα τη στερήσει από τους άλλους…

Στo θέμα του κορωναϊού, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όλη την προηγούμενη εβδομάδα, πολύ σωστά, προνόησε να διαψεύσει τα περί “καραντίνας” μαθητών και καθηγητών και να περιγράψει την πραγματική κατάσταση. Το Υπουργείο από την πλευρά του εκτιμά ότι πρέπει να προχωρήσει σε αναστολές λειτουργίας αρκετών σχολείων, του 3ου ΓΕΛ συμπεριλαμβανομένου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν κάποιος λαμβάνει μέτρα, χαρακτηρίζεται υπερβολικός και όταν δεν το κάνει, κατηγορείται ότι δεν έλαβε μέτρα. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Το θέμα της ακύρωσης του Καρναβαλιού πάντως προκαλεί -και πάλι-  πολιτικές τριβές μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης. Ο Δήμος συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή και κάλεσε φορείς για συζήτηση γύρω από την κατάσταση. Τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν σύγκλιση σε άλλη ημέρα και με άλλη θεματολογία και απουσίασαν, με αποτέλεσμα την Παρασκευή να μην υπάρξει απαρτία. Μάλιστα η παράταξη Παπαχρόνη, υπογράφει το αίτημα για έκακτο δημοτικό την Τρίτη αλλά παραβρέθηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ενδεικτική της σκληρής σύγκρουσης που είναι σε εξέλιξη η αντίδραση του Αντιδημάρχου Μ. Φανουράκη με εκτενή ανάρτηση στο FB: