EPA/ERDEM SAHIN
EPA/ERDEM SAHIN
Τις πραγματικές διαστάσεις όσων συμβαίνουν στον Έβρο, επιχειρεί να περιγράψει με ανάρτησή της στο twitter η απεσταλμένη των NY Times  στον Έβρο Matina Stevis Gridnef. Στην ανάρτησή της στα ελληνικά, αναφέρει:“Είναι τρομακτική, επικίνδυνη η παραπληροφόρηση που διακινείται σε Ελλάδα & Τουρκία σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα. Είμαι στον Έβρο & ακούω/βλέπω πράγματα τρελά. Να κοιτάτε ποιος μεταδίδει τι, ποιες πηγές. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να παίρνετε την ενημέρωσή σας ελαφρά.

Σύντομα:
1. Υπάρχουν παιδιά κ οικογένειες στον Έβρο. Είναι αναληθές ότι είναι μόνο άνδρες. ‘Ομως οι 500 συγκεκριμένα που έχουν κολλήσει στο πέρασμα των Καστανιών/Pazarkule είναι κυρίως άνδρες, οι γυναίκες εκεί είναι στα πλαϊνά και πιο πίσω.

2. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια πόσοι κινούνται προς τα σύνορα, ούτε να ελέγξουμε τις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι 37,000+ “ερχονται.” Ο ΟΗΕ λέει 13,000 κατευθύνονται προς Έβρο. Όσοι κ αν είναι, πολύ μικρό ποσοστό έχει περάσει επιτυχώς στην Ελλάδα.

3. ΚΑΝΕΝΑΣ δημοσιογραφός δεν έχει ανεξάρτητη πρόσβαση στην ελληνική πλευρά του συνόρου στον Έβρο. Μας έχει επιτραπεί σύντομη προσέγγιση δις. Ο,τι βίντεο σε ΜΜΕ/social προέρχεται από *μη δημοσιογραφικές* πηγές κ δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι δείχνει πλήρη/αντικειμενική εικόνα.

4. Πολλοί ρωτούν για τις εθνικότητες των ανθρώπων στα σύνορα. Δεν γνωρίζω με ακρίβεια. H ενημέρωσή μου είναι ότι είναι από παντού: Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Συρία, Παλαιστίνη & Αφρικανικές εθνικότητες. Σίγουρα πολλοί οικονομικοί μετανάστες και σίγουρα και πρόσφυγες.

5. Προσωπικά πήρα συνεντεύξεις από περίπου 12 άτομα που πέρασαν τα σύνορα που ήταν Παλαιστίνιοι, Σύριοι, Γκανέζοι, Νιγηριανοί, ένας Αλγερινός και ένας Μαροκινός. Είδα επίσης μία οικογένεια Αφγανών με τρία μικρά παιδιά.

Σε τέτοιες ευαίσθητες, επικίνδυνες, δύσκολες καταστάσεις είναι σημαντικό εμείς οι δημοσιογράφοι να λέμε τι γνωρίζουμε κ πώς το μάθαμε. Είναι *εξίσου* σημαντικό να λέμε τι ΔΕΝ ξέρουμε. Ευχαριστώ για τα σχόλια. Πάω να δουλέψω. //ends”

Matina Stevis Gridneff στο Twitter