Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις Καστανιές του Έβρου για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Λίγο πριν τις 10 σημειώθηκαν νέα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα με δακρυγόνα και χημικά που έπεσαν από την τουρκική πλευρά. Πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν κατά διαστήματα και κατά μήκος των συνόρων να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος ωστόσο, από ελληνικής πλευράς έγιναν 9877 αποτροπές εισόδου.

Παράλληλα, συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί αύριο, Τρίτη 3 Μαρτίου, στον Έβρο. Μαζί με τον πρωθυπουργό, θα μεταβούν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Άσκηση με πραγματικά πυρά σε Έβρο και Αιγαίο

Την ίδια ώρα, το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοίνωσε ότι σήμερα Καθαρά Δευτέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα,τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦΜανίτσας.ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων,τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων. Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), «από 2 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς, σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη», όπως ανακοινώθηκε από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Λεπτομέρειες και επικίνδυνες περιοχές θα ανακοινώνονται από τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις, διευκρινίζεται περαιτέρω από την ΑΣΔΕΝ.

Τρόφιμα θα μοιραστούν σε στρατιώτες και αστυνομικούς

Παράλληλα, τρόφιμα και χυμούς συλλέγει από καταστήματα της Αλεξανδρούπολης η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Έβρου προκειμένου να τα μεταφέρει στην παραμεθόρια περιοχή σε άτομα των δυνάμεων ασφαλείας. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα από το πρωί σε όλα τα μέλη μας και μαζεύουμε πράγματα για να τα μοιράσουμε, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές διευθύνσεις, σε αστυνομικούς και τον στρατό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης.

«Έχουμε ήδη συλλέξει νερά, κρουασάν και χυμούς και με τρία βανάκια θα ξεκινήσουμε το μεσημέρι να τα μοιράζουμε, με πρώτο σταθμό τους Κήπους και μετά τις Καστανιές όπου αναμένουμε να είμαστε κατά τις 2 το μεσημέρι» διευκρινίζει.

Στο πλευρό των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, θα βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων, οι οποίοι θα μεταβούν στις 12 το μεσημέρι στις Καστανιές Εβρου.

Επιβατηγό πλοίο στην Αλεξανδρούπολη για να φιλοξενήσει αστυνομικούς

Στην προσπάθεια να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων στον νομό, το πλοίο με τις 198 καμπίνες και την χωρητικότητα 1.800 επιβατών, θα βοηθήσει με την φιλοξενία αστυνομικών τις ώρες που δεν θα επιχειρούν στα σύνορα, καθώς υπάρχει υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία του Έβρου, της Ροδόπης και της Ξάνθης, λόγω του τριημέρου. Έτσι, το πλοίο Superfast XI θα βρίσκεται από το πρωί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αστυνομικών, όπως τόνισε στο Αθηναικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης.
«Τα δωμάτια γεμίζουν από αστυνομικούς που έρχονται για τη φύλαξη των συνόρων. Οι κρατήσεις γίνονται μέχρι και Κομοτηνή, ενώ σε επικοινωνία που είχα σήμερα με ξενοδόχους της Ξάνθης με ενημέρωσαν ότι και εκεί τα ξενοδοχεία γεμίζουν με αστυνομικούς. Έχουμε πληρότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παλακίδης κάνει λόγο για «μία παράξενη και πρωτόγνωρη στιγμή, από τη μία το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας κι από την άλλη οι αστυνομικοί», συμπληρώνοντας ότι υπήρξαν ακυρώσεις κυρίως λόγω της ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων και συγκεκριμένα αυτών της Ξάνθης και δευτερευόντως λόγω του κορονοϊού, «αλλά όχι τραγικά πράγματα».
Οι περισσότερες ακυρώσεις κρατήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, καταγράφονται στην Ξάνθη, λιγότερες στην Κομοτηνή και ακόμη πιο λίγες στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κ. Παλακίδης εκτιμά ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό «δεν επηρεάζουν πάρα πολύ. Δεν υπήρξε διαφοροποίηση στις κρατήσεις Τούρκων υπηκόων λόγω της κατάστασης με το προσφυγικό, γιατί το τελωνείο των Κήπων λειτουργεί κανονικά. Αυτό έγινε μέσα στο τριήμερο. Συγκεκριμένα την Παρασκευή και χθες. Κάποιες από αυτές τις κρατήσεις γίνανε και κάποιες ακυρώθηκαν, δεν είχαμε όμως κάτι τραγικό. Ο κορονοϊός είναι ο βασικός λόγος των ακυρώσεων και συνδέονται με το καρναβάλι της Ξάνθης που δεν θα γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης.