Μια νέα Ειδομένη έχει πλέον δημιουργηθεί στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στο ελληνικό και τουρκικό τελωνείο στις Καστανιές του Έβρου. Στη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζεται η μετακίνηση τεράστιου αριθμού μεταναστών και προσφύγων με αποτέλεσμα ο αριθμός να ξεπερνά τις 4.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, ίσως και παραπάνω σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς.
Η νύχτα που πέρασε ήταν αρκετά ταραχώδης με τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να αναχαιτίζουν την είσοδο των μεταναστών με διάφορους τρόπους  κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης,  αλλά και αρκετούς από αυτούς να περνούν στην ελληνική πλευρά από άλλα περάσματα και από τον ποταμό, και να εντοπίζονται στους δρόμους και τους γύρω οικισμούς. Κάποιοι έχουν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές και κάποιοι έχουν συνεχίσει το ταξίδι τους προς την ενδοχώρα.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρου Μαξίμου, εκτιμάται ότι είναι πλέον αρκετό δύσκολο να συγκρατηθεί ο όγκος των μεταναστών που βρίσκονται εκεί και συνεχίζεται η ενίσχυση με νέες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του Στρατού από τις γύρω περιοχές.

Η στάση της τουρκικής πλευράς δεν έχει αλλάξει καθώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για παρότρυνση και διευκόλυνση των μεταναστών να φτάσουν στην ελληνοτουρκική μεθόριο ενώ καταγγελίες υπάρχουν για ρίψεις δακρυγόντων, τουρκικής προέλευσης, από την πλευρά των μεταναστών.
Ενισχυμένη είναι η περιπολία δυνάμεων της Ναυτικού και του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για την αποτροπή της εισόδου μέσω θαλάσσης αν και καταγράφονται αρκετές δεκάδες αφίξεις σε κάθε νησί καθημερινά. Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλέτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των ροών από την τουρκική πλευρά και τον Τσαβούσογλου να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούν να τους συγκρατήσουν.

 

Εικόνες από τ site