Η κυβέρνηση με την απόφασή της να ακυρώσει όλους τους καρναβαλικούς θεσμούς προκαλεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην Ξάνθη. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες από αυτές που είναι άμεσα ορατές, ειδικά στην εύθραυστη και αδύνατη τοπική οικονομία που βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους. Υπάρχουν επιχειρήσεις της Ξάνθης που λειτουργούν όλο το χρόνο στο όριο και περιμένουν να “ζήσουν” από το Καρναβάλι.

Υπό την έννοια αυτή οι πληγές που θα ανοίξουν δεν θα κλείσουν εύκολα και σίγουρα κάποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με καταστροφή, ειδικά στον κλάδο της εστίασης και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όμως επιπτώσεις υπάρχουν και για τους συλλόγους και γι΄αυτό αναζητείται μια “λύση” είτε αυτή είναι η μετάθεση του θεσμού μετά το Πάσχα, είτε η επανάληψη του θέματος, του χρόνου. (δύσκολα και τα δύο ρεαλιστικά).

Και επειδή, οι αλήθειες πρέπει να λέγονται, η Ξάνθη και οι υπόλοιπες καρναβαλικές πόλεις “πληρώνουν” ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως στην Πάτρα. Όπως αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν κάποιοι αρμόδιοι, το πρόβλημα εντοπίζεται στην αχαϊκή πόλη, επειδή μετακινείται πολύ μεγάλος αριθμός Ιταλών τουριστών στο τοπικό καρναβάλι και έχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία. Όμως επειδή η κυβέρνηση δεν τολμά να “σπάσει αυγά” και να πάρει αποφασιστικά και στοχευμένα μέτρα, παίρνει ένα οριζόντιο μέτρο και καταδικάζει όλες τις καρναβαλικές πόλεις.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει μια κυβέρνηση ή έναν Υπουργό επειδή έλαβε μια απόφαση που σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας και (φαίνεται να) έχει την έγκριση επιδημιολόγων. Μπορεί όμως να την κατηγορήσει για απύθμενη υποκρισία καθώς επιτρέπει όλες τις υπόλοιπες δημόσιες συναθροίσεις με αποκορύφωμα το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Εκεί υποβαθμίζει το θέμα της υγείας, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των ολιγαρχών του ποδοσφαίρου. Στην Ξάνθη που απαγορεύει το καρναβάλι, επιτρέπει να έρθουν χιλιάδες θεσσαλονικείς για το ποδόσφαιρο. Η ίδια κυβέρνηση που πριν δύο μέρες υποστήριζε ότι δεν υπάρχει ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων…

Μπορεί επίσης να την κατηγορήσει για προφανή πολιτική σκοπιμότητα αφού μετά την καταστροφική διαχείριση και το χάος που προκάλεσε στα νησιά, αποφάσισε να επιστρατεύσει τον “κορωνοϊό”, όπως απέδειξε και η κορωνοϋστερία, στην οποία επιδίδονται όλα τα κανάλια για να αλλάξουν την ατζέντα. Οι τεράστιες ευθύνες της ΝΔ  για το προσφυγικό επιχειρείται να κρυφτούν πίσω από την τρομοκράτηση του κοινού. Όμως αν εξαπλωθεί πραγματικά ο ιός,  θα αποκαλυφθεί ότι η Δημόσια Υγεία είναι παντελώς απροετοίμαστη και τότε δεν θα τη σώσουν ούτε τα κανάλια, ούτε τα ΜΑΤ.

Και για όσους ενοχλήθηκαν που “Έλληνες βαράνε Έλληνες” στα νησιά, να ξέρουν ότι τα ΜΑΤ πάντα Έλληνες, χτυπάνε, δεν είναι κάτι καινούριο. Η είδηση είναι ότι χτυπάνε τους “νοικοκυραίους”. Αντιθέτως,  σε “μπαχαλάκηδες” μετετράπησαν κάποιοι αστυνομικοί, φεύγοντας από τη νησί με εικόνες και λόγια που μοιάζουν απίστευτα. Το διπλό “φιάσκο” για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγκειται στο γεγονός ότι επιστράτευσε  αδικαιολόγητη βία για να επιβάλει μια αδιέξοδη πολιτική και έστρεψε την κοινή γνώμη εναντίον της Αστυνομίας. Μάλιστα, έπληξε το κύρος της ΕΛΑΣ, τόσο με το επιχειρησιακό βατερλώ όσο και με τη βία, από και σε βάρος, αστυνομικών. Aπολαυστικός πάντως, ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, που ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ, δεν αποσύρθηκαν αλλά… ολοκλήρωσαν το έργο τους, φράση που ολοκλήρωσε μέσα σε γέλια βουλευτών της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι στην τεχνική εταιρία του πεθερού του ανατέθηκε η εργολαβία της κατασκευής ενός από τα τρία Κλειστά Κέντρα (εδώ γελάει η συμπολίτευση).

Την κατάσταση πάντως περιέγραψε πολύ εύστοχα σε ανάρτησή του ο Καθηγητής του ΔΠΘ Βασίλης Τσαουσίδης: “Για όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έβγαλε τις ιστορίες με τον κορωνοϊό για να κρύψει τις αστοχίες και τα ευτράπελα με τα ΜΑΤ, να δω τι θα πούνε όταν θα βγάζει τα ΜΑΤ για να κρύψει τις αστοχίες και τα ευτράπελα με τον κορωνοϊό.”

Επειδή όμως Life is a b…., ενώ η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, στοχοποιούσαν, χυδαία, πρόσφυγες και μετανάστες για τον κορωνοϊό, αυτός δεν μπήκε στη χώρα με κανένα φτωχοδιάβολο. Μπήκε με κυρίες των Βορείων Προαστίων, που ταξίδευαν στην πρώτη θέση από το Μιλάνο, όπου είχαν πάει για ψώνια. Ειδικά στην Αθήνα, με στελέχη της ναυτιλιακής του Αλαφούζου και της Τράπεζας Πειραιώς, που τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο στο Παλιό Ψυχικό.  Έτσι, με βαριά καρδιά, η ΝΔ αναγκάστηκε να απολυμάνει το ΣΚΑΙ και την Τράπεζα Πειραιώς και να κλείσει το Κολέγιο Αθηνών, το σχολείο του …Μητσοτάκη !  (Δεν ήταν ιός αυτός, ο Ρουβίκωνας ήταν…)