Όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τον «πυρήνα» του σκανδάλου Novartis επανέλαβε ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος καταθέτει με όλες τις εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος για την προστασία της ταυτότητάς του, ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.  Ο μάρτυρας καταθέτει στον ειδικό χώρο της ΕΛΑΣ, στο κτίριο της ΓΑΔΑ νώ το κλιμάκιο που αποτελείται μόνο από τους εισηγητές των κομμάτων, βρίσκεται σε άλλο όροφο του αστυνομικού μεγάρου.

Ο «Σαράφης» επέμεινε σε όσα έχει καταθέσει μέχρι σήμερα και περιέχονται στη δικογραφία της υπόθεσης . Επιβεβαιώνει όλες τις πτυχές του σκανδάλου novartis καθώς περιέγραψε τον τρόπο που λειτουργούσε το μαύρο ταμείο της Novartis μέσω του λογαριασμού στο εξωτερικό ενώ τα ποσά διοχέτευαν σε κρατικούς αξιωματούχους μέσω του δικτύου των διαφημιστικών εταιριών-πλυντηρίων.

Εξάλλου μίλησε και για τις επανεξαγωγές που φρόντιζε να κάνει η  εταιρίααπό την Ελλάδα μέσω φαρμακαποθηκών προκειμένου να επιτυγχάνει το μέγιστο δυνατό κέρδος στην καλύτερη δυνατή τιμή και τον τρόπο που επέστρεφε κεφάλαια μέσα από διάφορα sites, πολλά από τα οποία ανήκαν στον εκδότη Π. Μαυρίκο, ο οποίος σκοτώθηκε μυστηριωδώς όταν ανεφλέγη το πολυτελές του τζιπ.

Άστοχες διαρροές για αλλαγή στάσης – Τι επιβεβαίωσε ο “Σαράφης”

Εντύπωση προκαλούν αποπροσανατολιστικές «διαρροές» που έγιναν την ώρα της κατάθεσης “Σαράφη” σε συμπολιτευόμενα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες αναιρούσε τις αρχικές του καταθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με αυτές δεν καταθέτει στοιχεία για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί, κάτι που όμως συγκρούεται με την πραγματικότητα αφού ο “Σαράφης” έχει δώσει στοιχεία και τεκμήρια για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, ιδιαίτερα τους Άνδρέα Λοβέρδο,  Άδωνι Γεωργιάδη, Δ. Αβραμόπουλο, όχι μόνο με περιγραφές αλλά και με αλληλογραφία, non papers, βίντεο και άλλα τεκμήρια.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνάρτηση και με τις καταθέσεις του που περιλαμβάνοται στην ποινική δικογραφία της υπόθεσης, ο προστατευόμενος μάρτυρας περιγράφει τη δράση του Ανδρέα Λοβέρδου τόσο στο Υπουργείο Εργασίας όσο και στο Υπουργείο Υγείας, και αναφέρεται  στην τιμολόγηση του Gilenya, τα ραντεβού του κουμπάρου του Ν. Χασαπόπουλου,, τις συμβάσεις Novartis-Μανία, τις αυξήσεις προϋπολογισμών του market access της Novartis για το χρηματιστό κρατικών αξιωματούχων την ίδια περίοδο καθώς και την το ξέπλυμα μέσω των εταιριών του Βουλκίδη καθώς και άλλων δύο. Επίσης για τις δωροδοκίες Λοβέρδου από Φρουζή μέσω Μανιαδάκη, όπως του είχε πει ο ίδιος ο Φρουζής σε συνομιλία τους.

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέρεται στο περιβόητο Harvard Project, ύψους 2 εκατ.ευρώ, και τα φάρματα που περιλαμβάνει τα οποία κυκλοφόρησαν και τιμολογήθηκαν επί υπουργίας Γεωργιάδη ενώ μόλις αναλαμβάνει, το τέλος του 2013, εκδίδεται διορθωτικό δελτίο τιμών, που εξισορροπεί τις απώλειες που είχε η φαρμακευτική. Επίσης για το πρόγραμμα exactly αλλά και τις απόρρητες επικοινωνίες Γεωργιάδη-Φρουζή και το ξέπλυμα που γινόταν μέ εικονικά έσοδα από τηλεπωλήσεις και διοργάνωση εκδηλώσεων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαίας γραμματείας !

Όσον αφορά το Δημήτρη Αβραμόπουλο, έχει καταθέσει για την περιβόητη προμήθεια των εκατομμυρίων εμβολίων για τον ιό Η1Ν1 την περίοδο 2008-2009 και υπερτιμολογήσεις μέσω εκδηλώσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας,  την ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρίας με αμοιβές που διοχετεύονταν μέσω της Communication in practice του Γριβέα και άλλες υπερτιμολογήσεις για δημοσιότητα. Καθώς και το διαγωνισμό για το μοριακό έλεγχο του αίματος με “μίζα” κάτω των 4 εκατ. ευρώ.  Για το Μ. Σαλμά κάνει αναφγορές σε κάποιες δωροδοκίες μέσω του Βουλκίδη ενώ για το Γ. Στουρνάρα αναφέρεται σε ευνοϊκούς συμψηφισμούς που είχε κάνει  για χρέη προς το Δημόσιο με rebate και clow back,  όπως και για το ρόλο της εταιρίας mindwork της συζύγου με τις αυξημένες χορηγίες των φαρμακευτικών προς αυτήν.