Σε ανακοινωσή του το ΚΚΕ στην Ξάνθη αναφέρει:

Στις 19 Φλεβάρη απαντήθηκε από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ.Μ. Μιχαηλίδου η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης στις 24 Γενάρη για την καθυστέρηση των σχολικών γευμάτων στην Ξάνθη. Η απάντηση έχει ως εξής:

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές κ.κ. Γ. Δελή, Λ. Στολτίδη, σχετικά με το πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα» στην Ξάνθη, σας γνωρίζουμε τα εξής: Mε την αριθμ.Δ14/οικ.21446/488 (ΦΕΚ 1299/τ.Β΄/12.04.2018) Απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εν συνεχεία, με την παρ.1 του άρθρου 83 του ν.4611 (ΦΕΚ 73/τ.Α΄/17.05.2019), ανατέθηκε στον ΟΠΕΚΑ η υλοποίηση, εκτέλεση και διαχείριση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα». Στο πλαίσιο της ως άνω αρμοδιότητας ο Οργανισμός με την αριθ. 1590/2/24-4-2019 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΑ, ενέκρινε τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού με αντικείμενο την παροχή, σε ημερήσια βάση, υπηρεσιών παρασκευής – συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων, σε 185.311 μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε 74 Τμήματα (Δήμους και Περιφερειακές Ενότητες) της χώρας, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020. Η έναρξη του Προγράμματος καθυστέρησε σε ορισμένα Τμήματα της Σύμβασης, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα 4 (Δήμος Ξάνθης), λόγω άσκησης ένδικων μέσων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στην παρούσα φάση, η διαγωνιστική διαδικασία για το εν λόγω Τμήμα, βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου νομιμότητας του προς υπογραφή σχεδίου σύμβασης, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 1 του Ν.4129/2013 (ΦΕΚ 52/Α), όπως ισχύουν. Η όλη διαδικασία και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός Φεβρουαρίου». (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Όπως προκύπτει λοιπόν από την απάντηση, η αιτία που εδώ και μήνες ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα γεύματα δεν δίνονται στους μαθητές είναι η εμπλοκή των ιδιωτών στη διαδικασία. Καθίσταται όχι μόνο επίκαιρο αλλά και αναγκαίο το αίτημα  για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα που να έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την εκπόνηση, την υλοποίηση τόσο σημαντικών προγραμμάτων όπως είναι η σίτιση των μαθητών αλλά και η επέκταση του προγράμματος σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς σε αγωνιστική ετοιμότητα μιας και από την απάντηση «η όλη η διαδικασία και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός Φεβρουαρίου» μέχρι να έρθουν τα σχολικά γεύματα στα σχολεία απέχει.