Νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης ο Πασχάλης Γιώρης ενώ ο μέχρι πρότινος Διευθυντής Χρήστος Σταμπουλής μετακινείται στην Καβάλα. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι αξιωματικοί, αγαπητοί στην κοινωνία, με  χαμηλούς τόνους, υψηλή κατάρτιση και μετριοπαθή προσέγγιση στα πράγματα, βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, ειδικά για την περιοχή (υπήρξαν και αστοχίες στο παρελθόν, με όλες τις κυβερνήσεις).  Προαγωγή στο βαθμό του Αστ. Διευθυντή είχαμε, στις πρόσφατες κρίσεις και για τον Κ. Χατζησταμάτη ενώ “από κάτω” έρχεται η νέα γενιά αξιωματικών της ΑΔ Ξάνθης με αυξημένα προσόντα. Μια ΕΛΑΣ φιλική στον πολίτη που κερδίζει σεβασμό και δεν προκαλεί φόβο, είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον.

Διαβάζουμε στο τοπικό “Εμπρός” ότι οι τιμές για τα ακίνητα της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ που μειώνονται και προσαρμόζονται στα ρεαλιστικά δεδομένα της αγοράς και του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Θετική εξέλιξη προφανώς, όμως το βασανιστικό ερώτημα που μένει -βλέποντας κάποιος ένα από τα πλέον εμπορικά ακίνητα της Περιφέρειας “κουφάρι”-  είναι πως γίνεται σε 10 χρόνια κρίσης, η τιμή να είναι απλησίαστη και μόλις η οικονομία ομαλοποιείται και βγαίνει σε “ξέφωτο”, οι τιμές εκκίνησης των ίδιων ακινήτων να προσαρμόζονται στα δεδομένα της αγοράς ;  Αυτό το ρημάδι “το αόρατο χέρι της αγοράς”…

Σχολιάστηκε στον τοπικό τύπο η μικρή προσέλευση και η αδιαφορία για την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ πριν 10 μέρες στο πλαίσιο της διεύρυνσής του. Η βολική και εύκολη εκτίμηση που έγινε είναι πως ο κόσμος γυρνά την πλάτη στο εγχείρημα. Ακριβώς αυτό όμως είναι το πρόβλημα που επιχειρεί να επιλύσει η διεύρυνση, την οποία επιχειρεί η ηγεσία. Γιατί ο κόσμος δεν γυρνά την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ, τον στηρίζει παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό, αλλά γυρνά την πλάτη στις περιχαρακωμένες κομματικές επετηρίδες, που στερούνται κοινωνικών αναφορών.

Ότι η διεύρυνση αυτή εμφανώς “κοντράρεται” από εσωτερικές δυνάμεις είναι το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει. Όμως για ένα κόμμα, και δη “πρωτάρη”, που κυβέρνησε για 4,5 χρόνια τα φαινόμενα εσωστρέφειας και περισυλλογής μετά την ήττα είναι απολύτως αναμενόμενα και λογικό είναι να μην βρίσκει αντιπολιτευτικό βηματισμό, παρά τα λάθη της κυβέρνησης. Απλώς δεν έχει την πολυτέλεια των παλιών κομμάτων να διαθέτει “βαρονίες”  αλλά είναι υποχρεωμένο να εκφράσει όλο τον προοδευτικό κόσμο. Εκεί άλλωστε θα κριθεί το μέλλον του.

Ακόμη πιο βολική υπεραπλούστευση που διαβάζουμε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη στηρίζεται από το μειονοτικό στοιχείο”. Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν το αντίθετο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει το Δήμο Ξάνθης, το πλέον “δεξιό κάστρο” και τα πλέον αστικά εκλογικά διαμερίσματα, αποτέλεσμα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς την εκλογική κατάρρευση του κόμματος πανελλαδικά. Προφανώς δεν κέρδισε ο στενός κομματικός πυρήνας (που είχε άλλωστε δοκιμαστεί ένα μηνα πριν και είχε αποτύχει  στις ίδιες περιοχές) αλλά ψηφοδέλτια που ήταν κατά βάση στο Γιαννακίδη ή ασταύρωτα. Αυτή την ανάλυση θα πρέπει να έχουν ως αφετηρία, φίλοι αλλά και εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κρίνουν τα γεγονότα.

Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στην Ξάνθη βρέθηκε ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος, πρώην υπουργός και τομεάρχης οικονομίας όπως ο Νίκος Παπάς αλλά δεν εκδόθηκε ούτε Δελτίο Τύπου. Αν και καθημερινά φτάνουν στα τοπικά ΜΜΕ Δελτία-copy paste κεντρικών ανακοινώσεων που καταλήγουν στα αζήτητα, σε μια περίπτωση που έπρεπε να προβληθεί αυτή η επίσκεψη ενός υπέρμαχου της διεύρυνσης, το κόμμα μάλλον αδιαφόρησε…

Συγκινητική η ανάρτηση της αντιπροσωπείας Αθανασιάδη για την επέτειο του θανάτου ενός εκ των ιδρυτών της, του Παναγιώτη Αθανασιάδη που έφυγε πριν 15 χρόνια, η φωτογραφία του οποίου συνεχίζει να κοσμεί την επιχείρηση, που συνεχίζουν τα αδέρφια και οι απόγονοι με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια,  αφού έδειξε εντυπωσιακή αντοχή στην κρίση και αναπτύσσεται και πάλι με το βλέμμα στο μέλλον, μεσα στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Η σχετική ανάρτηση: