Με ερώτηση προς το Δήμαρχος Ξάνθης και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, η παράταξη “Πολίτες για την Ξάνθη” ζητά να τιμηθεί ο Δημήτρης Θανόπουλος, ο Νομάρχης, που είχε καταφέρει να διασώσει την Παλιά Πόλη, σε πείσμα των τότε αντιλήψεων στα τέλη της δεκαετίας του 70. 

Αναλυτικά:

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία, όχι μόνο του Δήμου και του Νομού, αλλά ολόκληρης της Θράκης, είναι ο παραδοσιακός οικισμός της Παλιάς Πόλης. Η αξία του είναι σήμερα ανεκτίμητη πολιτιστικά,   αρχιτεκτονικά και τουριστικά, ενώ αποτελεί και σημαντικότατο παράγοντα για την οικονομική ζωή του Δήμου μας και των πολιτών του!!!! 

Καθοριστικό ρόλο στην πανελλαδική αναγνώριση του οικισμού έχει παίξει ο Δήμος Ξάνθης με τις συστηματικές  παρεμβάσεις του τα τελευταία 30 χρόνια. 

Όμως καταλυτικός ήταν ο ρόλος και   αποφασιστικότητα του πρώην Νομάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνου Θανόπουλου, ο οποίος τη διετία 1975-1976,  παλεύοντας σχεδόν μόνος του, έσωσε στην κυριολεξία τον παραδοσιακό οικισμό. 

Αυτός ο άνθρωπος δυστυχώς δεν έχει τιμηθεί μέχρι σήμερα  από το Δήμο Ξάνθης.

Ρωτάμε:

Σκοπεύει ο Δήμος, επιτέλους, να τιμήσει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Θανόπουλου και τη συμβολή του στη διάσωση της Παλιάς Ξάνθης (ονοματοδοσία δρόμου, τοποθέτηση προτομής κλπ);

Σκοπεύει ο Δήμος να επανεκδώσει το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του Κωνσταντίνου Θανόπουλου ¨ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ¨, που αναφέρεται ακριβώς στο ιστορικό αλλά και στις τοπικές αντιδράσεις και  συγκρούσεις για την προστασία της Παλιάς Ξάνθης; Το πολύ χρήσιμο αυτό βιβλίο είχε εκδοθεί το 2005 από το ΠΑΚΕΘΡΑ με χρηματοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, έχει όμως ήδη εξαντληθεί.

 

                                               Με τιμή

                                Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

                              Χατζηθεοδώρου Γεώργιος

                              Παπαϊωάννου Βασιλική Ανδρονίκη

                              Ανταμπούφης Νικόλαος