Οι κυβερνητικές παλινωδίες για το ποδόσφαιρο έχουν αναστατώσει όλη την τοπική κοινωνία της Ξάνθης. Χώρια βέβαια ότι έχουν χωρίσει τη χώρα στη μέση και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να τις επιτίθενται ακόμη και οι ουδέτεροι φίλαθλοι. Όλα βέβαια ξεκινούν από την απόφαση του Πρωθυπουργού να καλύψει το Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος και ευθύνεται για τις μεθοδεύσεις που ευνοούν το  Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως κατηγορείται από στελέχη της ΝΔ. Είναι προφανής η κατάσταση αλλά κάποιοι στην Ξάνθη συνεχίζουν να σιωπούν…

Η λογική βέβαια να αλλάζει ένας νόμος -που πρέπει να είναι αυστηρός- είναι εντελώς παρωχημένη και παλαιοκομματική . Θα ήταν προτιμότερο για την κυβέρνηση να ελέγξει τη χειραγώγηση της απόφασης, όπως και την παράτυπη αλλαγή σύνθεσης της Επιτροπής, λίγο πριν εκδικάσει την υπόθεση. Αυτή η υπαναχώρηση καθοδηγείται από το φόβο των αντιδράσεων στη Βόρεια Ελλάδα ενώ ο υπαίτιος Λ. Αυγενάκης δεν εμφανίστηκε καν στη Βουλή για να εισηγηθεί την προβληματική και μεσοβέζικη τροπολογία. Η Υπουργός Πολιτισμού, που το έκανε, δοκίμασε την κοινή λογική ισχυριζόμενη ότι η τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί για να αποφευχθεί ο “εθνικός διχασμός” με κριτήρια όσα γράφοντα στα social media !

Η φαιδρότητα φαίνεται πως δεν έχει εξαντληθεί ακόμη ενώ η τελευταία αξίωση κυβερνητικών βουλευτών να αφαιρεθούν 20 και όχι 10 βαθμοί, έχει σαν προφανή στόχο την Ξάνθη ώστε να καταφέρουν να την υποβιβάσουν και κάποιος ολιγάρχης να περιφέρει ως “έπαθλο” ότι εξόντωσε μια πόλη. Για την ώρα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα που προκαλεί η ονομαστική ψηφοφορία ενώ κάποιοι απαιτούν να “ξοφλήσουν” τα προεκλογικά τους γραμμάτια, ισοπεδώνοντας την αξιοπρέπεια της πολιτικής τάξης. Σίγουρα όμως, το πρόβλημα δημιούργησε η κυβέρνηση με ένα εντυπωσιακό πολιτικό αυτογκόλ.

Τοπικά βέβαια, πρέπει να διδαχτούμε πολλά και να μάθουμε ποιοι πραγματικά είναι οι εχθροί της πόλης και της ομάδας και πώς θα οργανώνουμε την άμυνά μας. Ακόμη και αν περάσει η μπόρα εξαιτίας της κυβερνητικής αστοχίας, ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Και η ΠΑΕ και όσοι τη στελεχώνουν όμως πρέπει να διδαχτούν πολλά γιατί στη διάρκεια αυτής της κρίσης δοκιμάστηκαν αρκετοί, άλλοτε “κήνσορες” και “τιμητές” (με το αζημίωτο ;), που ξαφνικά υπονόμευσαν ύπουλα την Ξάνθη με “ανεξήγητες” διαρροές και έδωσαν επιχειρήματα στους αντιπάλους.

Τέλος, μπορεί να είναι γελοίο να διαχωρίζεται μια χώρα για το ποδόσφαιρο, να εξευτελίζονται πολιτικοί για μια απόφαση ή ένα φαλτσοσφύριγμα, μπορεί να ακούστηκαν απίστευτες φαιδρότητες γύρω από το ζήτημα και από την προσπάθεια να εξευμενιστούν διάφοροι ολιγάρχες από τη ΝΔ, όμως για την Ξάνθη η υπόθεση έχει ξεφύγει προ πολλού από τα αθλητικά πλαίσια και πρόκειται για μεγάλο οικονομικο και κοινωνικό ζήτημα. Αυτό επεσήμανε άλλωστε σε δήλωσή του στην κοπή πίτας του Συλλόγου, ο Βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ 

Ως προς την Πίτα του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, ο απόηχος δεν έχει περάσει και όσα ακολουθούν πραγματικά είναι πρωτόγνωρα και άβολα για τον αγνό κόσμο της αριστεράς που τοποθετείται με αξιοπρέπεια για δεκαετίες και στηρίζει ανυστερόβουλα το χώρο. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, πράγματι αλλά αν δεν υπάρξει υποχώρηση από όσους κινούνται με αμετροέπεια, το χάσμα δεν θα γεφυρωθεί και θα πληγεί ανεπανόρθωτα συνολικά ο χώρος.

Με αυτά και μ΄αυτά, διέλαθε της προσοχής κάποιων ότι στο Νοσοκομείο υπάρχουν κάποια προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Διοικήτρια, όπως με τις εφημερίες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που δεν “βγαίνουν”, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που είναι απλήρωτοι, τις πρόσθετες εφημερίες που είναι απλήρωτες κ.α.

Πηγές του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ (όχι ο επίσημος που ασχολείται ακόμη με την πισίνα του ΚΕΦΙΑΠ)  διερωτήθηκαν γιατί η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου, που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν λαλίστατη, δεν παρεμβαίνει. Εμείς θα προσθέταμε ότι η Ένωση Γιατρών ήταν πάντα διεκδικητική και όχι μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ, όμως πράγματι το τελευταίο εξάμηνο δεν έχει κάνει καμία δημόσια παρέμβαση.