Η τροπολογία -σκάνδαλο, της κυβέρνησης πέρασε από τη Βουλή με τις ψήφους 156 βουλευτών και την ηχηρή απουσία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ενώ τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ διαφωνούν (τουλάχιστον επίσημα) και οι αντιδράσεις συνεχίζονται.

Από την πλευρά του ΠΑΟΚ μάλιστα θα προσβληθεί και η σύνθεση της Επιτροπής, που έλαβε τη σχετική απόφαση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το tvxs.gr:

Mε τις ψήφους 156 βουλευτών της ΝΔ η τροπολογία της κυβέρνησης, στην υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθη, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και οδήγησε σε έξοδο από το κόμμα, τον ευρωβουλευτή, Θ. Ζαγοράκη. Με την επίμαχη τροπολογία καταργείται η ποινή του αποκλεισμού από το πρωτάθλημα που προβλεπόταν για την πολυιδιοκτησία και πλέον θα επιβάλεται μόνο αφαίρεση βαθμών.

Η αλλαγή, που ήρθε μόλις ένα 24ωρο μετά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης, ύστερα από καταγγελία του Ολυμπιακού για πολυιδιοκτησία, δεν αποτελεί απλώς μια κραυγαλέα παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά θέτει και ζήτημα ορθής λειτουργίας του πρωταθλήματος, καθώς η κυβέρνηση «ανοίγει» τον «δρόμο» στην πολυιδιοκτησία ομάδων, δίνοντας το «πράσινο φως» στη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

Κατά της τροπολογία – σκάνδαλο ψήφισαν 90 βουλευτές προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία  ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Αξίζει να σημειωθεί δεν παρευρέθηκε στην επίμαχη ψηφοφορία ο γαλάζιος βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς, (ήταν άρρωστος και δεν παρέστη) ο οποίος δήλωσε ότι θα υπερψήφιζε, παρότι δεν προσμετρήθηκε η ψήφος του, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απουσίασε και δεν εκδήλωσε καν πρόθεση ψήφου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα υπήρξε διαρροή πως είχε σταλεί σαφές μήνυμα από το Μαξίμου προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί και οι διαφωνούντες θα διαγράφονταν. Ωστόσο πληροφορίες του Tvxs.gr αναφέρουν πως αυτή ήταν περισσότερο μια διαρροή από τους ίδιους του βουλευτές που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση ώστε να δικαιολογήσουν την υπερψήφιση της τροπολογίας σκάνδαλο που κατάφερε να εξοργίσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, στην υπόθεση.

Το ιστορικό ενός τραγέλαφου

Αρχικά η εισήγηση της Επαγγελματικής Επιτροπής Αθλητισμού για αποκλεισμό των δύο ομάδων από το πρωτάθλημα και στη συνέχεια η καταστρατήγηση του αυτοδιοίκητου, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω του νομοθετήματος – εξπρές, εντός 24 ωρών (!), ώστε να αλλάξουν οι ποινές και οι ομάδες να τιμωρούνται μόνο με αφαίρεση βαθμών, έχουν τινάξει στον αέρα το ήδη σαθρό οικοδόμημα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τα μέλη της Επιτροπής που εισηγήθηκαν την καταδίκη και τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης είχαν οριστεί από την ίδια την κυβέρνηση και με υπογραφή Λευτέρη Αυγενάκη και μάλιστα την τελευταία στιγμή με αντικατάσταση των προηγούμενων μελών. Όμως μετά τις οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΟΚ, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για στημένη υπόθεση από τον Ολυμπιακό, ανέτρεψε την απόφασή τους, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να κάνει μάλιστα λόγο για «ατεκμηρίωτη» απόφαση.

Η «σωτηρία» του ΠΑΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο εξόργισε την πλευρά του Ολυμπιακού, με πλήθος δημοσιευμάτων στα μίντια του Βαγγέλη Μαρινάκη να καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως υπέκυψε στον εκβιασμό του Ιβάν Σαββίδη. Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εκεί, καθώς η ίδια η τροπολογία που εξοργίζει τον Ολυμπιακό, εξοργίζει και τον ΠΑΟΚ, ο οποίος θεωρεί πως πρόκειται για μια μεθόδευση της κυβέρνησης, ώστε να αφαιρεθούν βαθμοί από τον «δικέφαλο του Βορρά» και να πάρουν οι ερυθρόλευκοι το πρωτάθλημα στα «χαρτιά». Πρόκειται για ένα «αυτογκόλ» σκάνδαλο με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση των «αρίστων» να βουλιάζουν, αυτή τη φορά, στις παράγκες του ποδοσφαίρου.

Παράπλευρη «απώλεια» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης, τον οποίο διέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μετά την απόφαση «βόμβα» της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού μίλησε για «φαρσοκωμωδία» και εξαπολύοντας πυρά κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, που όρισε τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και όσων στην κυβέρνηση «βάλουν κατά του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου καθ’ υπόδειξην τρίτων», δήλωσε πως εάν η ομάδα της Θεσσαλονίκης υποβιβαστεί θα αποχωρήσει από τη ΝΔ. Το Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, απάντησε πως «δεν εκβιάζεται», διέγραψε τον Ζαγοράκη και στη συνέχεια – μετά τις αντιδράσεις και τις απειλές – άλλαξε το νόμο για να μη τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με αποκλεισμό από το πρωτάθλημα.

Βάσει της τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή, οι ποινές που προβλέπονται είναι αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών, που σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της ΕΕΑ. Η τροπολογία προβλέπει πως το ύψος της ποινής καθορίζεται από τη «βαρύτητα της παράβασης», όπως αναφέρεται. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η υπόθεση «περνάει» στην πειθαρχική επιτροπή της Super League και ενδεχομένως στην Εφέσεων της ΕΠΟ. Όπως ξεκαθαρίζεται από την τροπολογία και αν τα όργανα της αθλητικής δικαιοσύνης επιβεβαιώσουν την εισήγηση της ΕΕΑ τότε η ποινή θα είναι εφαρμόσιμη κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Πάντως στον ΠΑΟΚ εκτιμούν πως η υπόθεση θα καταρρεύσει μόλις φτάσει στα χέρια των τακτικών δικαστών.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει: «Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχων πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης. Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ή ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».