Δεν έχουν τέλος οι παλινωδίες της κυβέρνησης γύρω από την υπόθεση του  υποβιβασμού της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, που στη συνέχεια ανατράπηκε με παρέμβαση πρωθυπουργού ώστε να αλλάξει ο νόμος και να υπάρξει αφαίρεση βαθμών. Στις 9 μ.μ. το βράδυ και μόλις η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, επικράτησε αναστάτωση στην κυβερνητική πτέρυγα καθώς υπάρχει έντονο εσωτερικό πρόβλημα.

Από τη μία οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ και, γενικότερα, της Βόρειας Ελλάδας έχουν μεγάλο πρόβλημα να υπερψηφίσουν την τροπολογία για προφανείς λόγους. Από την άλλη οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Πειραιά και, γενικότερα, στην πλευρά του Ολυμπιακού, ζητούν αυστηρότερες ποινές για να εξοντώσουν ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Λίγα λεπτά μετά τις 9, πήρε το λόγο στη Βουλή, ο Βουλευτής Πειραιά Ι. Μελάς, που ζήτησε η τροπολογία να προβλέπει αφαίρεση μέχρι 20 βαθμών και όχι 10 που προβλέπει. Με δεδομένο ότι μεθοδεύεται η επιβολή της μέγιστης ποινής στην Ξάνθη (και της ελάχιστης στον ΠΑΟΚ ώστε να χάσει το πρωτάθλημα) η αφαίρεση 20 βαθμών είναι ο μόνος τρόπος για να υποβιβαστεί η Ξάνθη χωρίς να έχει ελπίδες στα play out.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στη 1 μ.μ. της Τετάρτης.

Παράνομη η αλλαγή σύνθεση της ΕΕΑ

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η αιφνιδιαστική αλλαγή σύνθεσης στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που οδήγησε στην πρωτοφανή απόφαση, είναι εμφανώς παράνομη. Πιο συγκεκριμένα

Ο «Νόμος Βασιλειάδη» (4603/19) ορίζει στις διατάξεις του περί της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 (παρ.2) ότι «τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής».

Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Έτσι, ο κ. Αυγενάκης δολίως παραπλάνησε τη Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη θητεία της, ενώ αμέσως μετά προχώρησε σε αντικαταστάσεις των μελών της.

Η ενέργεια αυτή από μόνη της γεννά αναπάντητα ερωτήματα και σκιές. Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά την άμεση παραίτησή του.

“Κυβέρνηση Ολυμπιακού”

Η κατάσταση είναι έκρυθμη και οι χειρισμοί έχουν εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους φιλάθλους αλλά και παράγοντες άλλων ομάδων, όπως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που κατηγορεί ανοιχτά τη ΝΔ ως “κυβέρνηση Ολυμπιακού”.