Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, με αφορμή την ανεύρεση νεκρών ψαριών στον παραπόταμο του Έβρου PISMANKA, πλησίον του οικισμού OGNYANOVO της περιοχής PAZARTZIK στο έδαφος της Βουλγαρίας, και στον ίδιο τον ποταμό Έβρο στην περιοχή STAMBOLIYSKI και TSALAPITSA, ανακοινώνει τα παρακάτω:

1. Ο εντοπισμός των νεκρών ψαριών έγινε τo Σάββατο 25/01/2020, ώρα 10.30πμ,
2. Η αιτία του θανάτου των ψαριών οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ρίψη απόβλητων από ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στην περιοχή.
3. Επειδή ο ποταμός Έβρος, εμπλουτίζει τα υπόγεια νερά πηγών που χρησιμοποιούνται ως πηγές υδροδότησης της Φιλιππούπολης, οι Βουλγαρικές αρχές πήραν ορισμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τυχόν τοξικά φαινόμενα. Τα μέτρα αυτά συνοψίζονται στα εξής:

 Συνεχής έλεγχος της ποιότητας των νερών υδροδοσίας της πόλης
 Απαγόρευση της αλιείας από τον ποταμό μέχρι νεωτέρας
 Απαγόρευση ποτίσματος των ζώων από το συγκεκριμένο παραπόταμο και τον ποταμό Έβρο(στο έδαφος της Βουλγαρίας) μέχρι νεωτέρας

4. Τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα των Βουλγαρικών Αρχών, καταδεικνύουν πως τα νερά φαίνεται να είναι απαλλαγμένα κάποιων τοξικών κι επικίνδυνων ουσιών, όμως ανευρέθηκαν υψηλές τιμές αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου και οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υδρόβια ζωή.

5. Οι εξετάσεις συνεχίζονται για άλλους ρυπαντές και αναμένονται αποτελέσματα εντός των επόμενων ημερών. Στα πλαίσια αυτά και επειδή αναμένεται ανάλογη ίσως εκδήλωση φαινομένων και στην περιοχή μας στον ποταμό Έβρο, συστήνεται μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον μέχρι την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από δείγματα που ελήφθησαν από τις Ελληνικές Αρχές,:
 Αποφυγή της αλιείας στον ποταμό Έβρο
 Αποφυγή του ποτίσματος των ζώων στον ποταμό Έβρου

Παράλληλα οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα λαμβάνουν δείγματα νερού σε συνεχή βάση για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού και δείγματα νεκρών ψαριών(αν υπάρξουν) και την αποστολή τους στα τοξικολογικά εργαστήρια της χώρας.

Τέλος παρακαλείται το κοινό να κοινοποιήσει άμεσα στις Αρμόδιες Αρχές (ΔΑΟΚ Π.Ε Έβρου: 2551357190, ΔΑΟΚ Ορεστιάδας 2552027946, Δνση Κτηνιατρικής ΠΑΜΘ: 2531350415)) ή τις κατά τόπους Αστυνομικές αρχές.