Η ομάδα του ΑΟΞ, πέρα από τα σοβαρά εξωαγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και την απόπειρα εξόντωσής της από συγκεκριμένους παράγοντες, έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά της αγωνιστικά προβλήματα. Στη διάρκεια του “εύκολου” προγράμματος χάνει διαδοχικές ευκαιρίες να εδραιωθεί στην εξάδα και οι ελπίδες λιγοστεύουν, όπως συνέβη την Κυριακή με αντίπαλο τον ΟΦΗ.

Βέβαια, αν πρέπει να είμαστε ρεαλιστές η ομάδα με την απόδοσή της μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιολογήσει τη βαθμολογική της θέση. Έχει αγωνιστικές αδυναμίες αλλά δείχνει και πολύ ισχυρά ψυχικά αποθέματα που της επιτρέπουν να υπερβαίνει τα προβλήματα και τις ατυχίες. Δεν αποδίδει το θέαμα άλλων εποχών αλλά έχει την ψυχή και το πείσμα που ζητούσαν πάντα οι φίλοι της. Αρκεί να αντέξει τη συντονισμένη επίθεση που δέχεται εκτός του γηπέδου.

Συζητήσεις προκάλεσε η πίτα της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά σχόλια “εκ των έσω”, όπως το γεγονός ότι ανάμεσα σε δεκάδες φωτογραφίες που δημοσίευσε, η Νομαρχιακή, “εξαφάνισε” συγκεκριμένες παρουσίες (αναν: προστέθηκαν πάντως πολλές αμέσως μετά τη δημοσίευση της στήλης μας). Όμως, μάλλον δεν υπάρχει πιο ανάγλυφη αποτύπωση της  εσωστρέφειας που επικρατεί στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, από αυτή της ανάρτησης που έκανε η ίδια η Γραμματέας της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Σάσα Κιορπέ, με αφορμή – όπως φαίνεται- την κοπή πίτας:

“Είναι 3 μέρες τώρα, από 24/01 έως και σήμερα, που ακούμε με πομπώδες ύφος: 5 χρόνια από την Κυβέρνηση της Αριστεράς, 5 χρόνια πω, πω!!! Ακούμε ακόμη: σσ. Κάναμε λάθη, δεν κοινωνήσαμε το έργο της Κυβέρνησης, πέρασαν τόσα χρόνια κι ο κόσμος δεν το ξέρει…κι όμως τι κάναμε για αυτό; Μαζευόμασταν στην ταβέρνα του Κάπελα, τα τσούζαμε, ζούσαμε τον μύθο μας, ηδονιζόμασταν, φωτογραφιζόμασταν, χαριεντιζόμασταν, έχοντας την εξουσία, κλεισμένοι στο καβούκι μας και και και. Τώρα δεν την έχουμε και για αυτό θυμίζουμε το “περασμένα μεγαλεία που διηγώντας τα να κλαις”.

Στο δια ταύτα, λοιπόν, συνεχίζουμε στο ίδιο στυλ, της αρρωστημένης αυτοπροβολής, να μη γεμίζουμε ταξί, αλλά εμείς, εκεί, στου Κάπελα, με τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες; Παραμένουμε, οι ίδιοι θλιβεροί, κακεντρεχείς, με τη λέξη φασίστας, ως απάντηση, προς κάθε αντιφρονούντα, προς κάθε τι διαφορετικό; Με έναν πηχιαίο τίτλο και τη θεσούλα μας, που την κρατάμε με νύχια και με δόντια; Προσπαθώντας να εξαφανίσουμε τα μαύρα πρόβατα, κατά τη γνώμη μας μαύρα; Σπέρνοντας τον διχαστικό μας λόγο σαν κυρά Κατίνα της γειτονιάς;  Κόβω πίτες και πίνω μπύρες… Θέλω κι άλλα να πω, αλλά σταματώ εδώ. Τα σχόλια, παρακαλώ, στον δικό σας τοίχο. Ξέρω πως δεν θα πάρω like, γιατί και τα like, παρακολουθούνται, αλλά δε με νοιάζει… “

Και μιας και συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη του 2015 και την πρώτη αριστερή κυβέρνηση, πολλά είναι τα συμπεράσματα και τα διδάγματα για το ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τη διακυβέρνηση ενώ η χώρα είχε αφεθεί στο χείλος του γκρεμού από το δίδυμο Βενιζέλου-Σαμαρά στο πλαίσιο της “αριστερής παρένθεσης”, με στόχο η βόμβα να σκάσει στα χέρια του Τσίπρα. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ότι διέθετε εξαιρετικό πολιτικό μέταλλο για να αποφύγει την παγίδα, σε ένα κόμμα που έφτασε στην πολιτική εκτόξευση, χάρτη στο δικό του πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο συνεχίζει να ξοδεύει.

Κυβέρνησε γα 4,5 χρόνια έχοντας απέναντί του θεούς και δαίμονες, πλην όμως στο τέλος προδόθηκε από την ανεπάρκεια κάποιων στελεχών και την περιχαράκωση, όπως μαρτυρούσαν οι συμπεριφορές κάποιων, που ήταν έντιμοι αλλά δεν γνώριζαν τις συνθήκες ή δεν άντεξαν στον αδυσώπητο πόλεμο ή άλλων που επιχειρούσαν να παίξουν το ρόλο του “κομισάριου”… Γι’ αυτό ενώ ο Τσίπρας προσπαθεί να “γειώσει” το κόμμα στην κοινωνία, κάποιοι αντιδρούν.

Σήμερα, μετά από λίγους μήνες της ΝΔ στην εξουσία έχουν ξηλωθεί σχεδόν τα πάντα από το πολιτικό αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση και αυτό υπενθυμίζει, ότι για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές δεν αρκούν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί αλλά απαιτούνται ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες. Αυτές που έλειψαν για το ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν είχε “ρίζες” στο κράτος και στο κατεστημένο, όπως η ΝΔ.

Πλημμύρισε το σπίτι της Ελένης Ράικου  και καταστράφηκαν οι συμβάσεις της Novartis με το σύζυγό της που θα δικαιολογούσαν, θεωρητικά, τα εμβάσματα της φαρμακευτικής στο λογαριασμό τους, ισχυρίστηκε η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, απαντώντας στην (ξανθιώτισσα) βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

Τι μνήμες μας ξύπνησε η Ράικου, στην Ξάνθη, δεν περιγράφεται: Τις πλημμύρες που κατέστρεψαν όχι μια σύμβαση, αλλά ολόκληρα λογιστήρια, αρχεία, σκληρούς δίσκους, συναλλαγές “άσπρες” και “μαύρες”. Τι κι αν όλα αυτά ήταν στον πρώτο όροφο, οι πλημμύρες της Ξάνθης μπορούσαν να καταστρέψουν αρχεία ακόμη και στο ρετιρέ, αν επρόκειτο να σβήσουν δεκαετίες σκανδάλων, διαφθοράς και φαυλότητας των παλιών καθεστώτων…

Βολικές πάντα οι πλημμύρες.