“Ξεπουλάνε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τσακίζουν την προοπτική μας. ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΊΣΟΥΜΕ.” αναφέρει η δράση της ΕΑΑΚ στην Πολυτεχνική Ξάνθης. Πιο αναλυτικά:

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την ισοτίμηση των τίτπλων σπουδών των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτούς των δημόσιων ΑΕΙ στα πλαίσια του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη, συνεχίζει την επίθεση προχωρώντας σε βαθιές επιθετικές αναδιαρθρώσεις από την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια, αλλάζοντας ριζικά τον χάρτη της εκπαίδευσης. Στα ΑΕΙ η κατάσταση εντείνεται με το πρώτο νομοσχέδιο να έχει ήδη κατατεθεί και, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, να τίθεται σε ψήφιση στις 21 του μήνα, προφανώς εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Το νομοσχέδιο, έχει ως βασική του θέση την αξιολόγηση των ιδρυμάτων, αλλά και η άμεση σύνδεσή της με μέρος της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, προφανώς με τα κριτήρια της αγοράς. Περιγράφει Ιδρύματα ανταγωνιστικά, εξωστρεφή και αυτόνομα με ότι αυτο συνεπάγεται για την χρηματοδότηση τους, την λειτουργία τους αλλά και τις ίδιες τις σπουδές μας.

Η σύνδεση της αξιολόγησης με την κρατική χρηματοδότηση βάζει ουσιαστικά το πιστόλι στον κρόταφο των Ιδρυμάτων, τα οποία απειλούνται με οικονομική ασφυξία εφ’ όσον δεν συμμορφώνονται πλήρως με τις επιταγές του Υπουργείου. Σε αυτό κατατείνει και το γεγονός ότι, η “Ανεξάρτητη αρχή” (ΕΘ.Α.Α.Ε), επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη θα είναι, καθώς με βάση τις κατατεθειμένες διατάξεις θα στελεχώνεται απ’ ευθείας από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο με ανθρώπους επιφορτισμένους ουσιαστικά με το να προωθούν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η κίνηση αυτή επιδιώκει μακροπρόθεσμα να αναδιατάξει τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά, “ξεσκαρτάροντας” τα τμήματα που δεν μπορούν να καταστούν αρκετά “ανταγωνιστικά” και θελκτικά για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό καθίσταται σαφές από το γεγονός ότι η ΕΘΑΕΕ θα είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί υπέρ της “αναδιάρθρωσης, συγχώνευσης, κατάτμησης ή κατάργησης” των Ιδρυμάτων ή των επί μέρους τμημάτων και θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις ιδιαίτερα για τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές.
Είναι επομένως σαφές ότι η επαναφορά της αξιολόγησης προλειαίνει το έδαφος για μια σειρά από άλλες επιθετικές κινήσεις μελλοντικά, εκβιάζοντας τα τμήματα να τις εφαρμόσουν. Τέτοιες είναι οι διαγραφές φοιτητών, η εφαρμογή του νομοσχεδίου για εξίσωση των πτυχίων δημοσίων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολλεγίων, όπως φαίνεται και από τις εξαγγελίες για δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων κ.ο.κ. Πρόκειται λοιπόν, για ένα νομοσχέδιο που ανοίγει την κερκόπορτα για περαιτέρω ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, τσάκισμα της εργασιακής μας προοπτική και της φοιτητικής μας καθημερινότητας, να διαλύσει σε τελική ανάλυση το παρόν και το μέλλον μας.

Το φοιτητικό κίνημα πανελλαδικά, βγήκε το προηγούμενο διάστημα μαχητικά ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργείου. Έτσι και τώρα το φοιτητικό κίνημα οφείλει να βγει στο δρόμο για να ανατρέψει το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση, να διεκδικήσει δημόσια και δωρεάν παιδεία με πλήρη κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας, ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, ενάντια στις διαγραφές φοιτητών και στα όρια φοίτησης. Επαναφορά στην πράξη του ασύλου, άσυλο αγώνα για όλο το λαό ενάντια στην κρατική καταστολή και την προσπάθεια κατάπνιξης των αγώνων μας. Οι φοιτητές παλεύουμε σε συμπαράσταση με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας στον αγώνα τους ενάντια στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων, διάταξη που χτυπά τον πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης”