Το γεγονός ότι ο άτυχος άνδρας που απανθρακώθηκε το βράδυ της Τρίτης, προσπαθούσε να ζεσταθεί με αυτοσχέδια μέσα, επισημαίνει Με ανακοινωσή του το ΠΑΜΕ:

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 71χρονου βιοπαλαιστή που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του, το βράδυ της Τρίτης από πυρκαγιά στο σπίτι του, ενώ προσπαθούσε να ζεσταθεί και να έχει φως με αυτοσχέδια μέσα.

            Τείνει να γίνει συνήθειο ανά μέρα ή βδομάδα να μετράμε τους νεκρούς – θύματα της ενεργειακής φτώχειας και της μετατροπής του ρεύματος σε εμπόρευμα. Τους φτωχούς δηλαδή και εξαθλιωμένους που είτε πεθαίνουν από αναθυμιάσεις είτε από πυρκαγιές εξαιτίας κακής λειτουργίας από σόμπες υγραερίου ή ακόμα και αυτοσχέδιων μέσων θέρμανσης ή φωτισμού. Έτσι και προχτές προστέθηκε ένα ακόμα θύμα, αυτήν τη φορά στην πόλη μας, στη συνοικία του Γκαζχανέ όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά σε σπίτι χωρίς ρεύμα. Ο απολογισμός είναι τραγικός: Τα θύματα έχουν φτάσει τα 13 και το κρύο βρίσκεται μπροστά μας. Θυμίζουμε τα εξής:

            Στο Μεταξουργείο, σε διαμέρισμα 5ου ορόφου, αρχές του Γενάρη, έχασαν τη ζωή τους ένα ανδρόγυνο Πακιστανών μεταναστών στη χώρα μας. Το άτυχο ζευγάρι φέρεται να είχε στην κρεβατοκάμαρα σόμπα υγραερίου, γι’ αυτό εκτιμάται ότι ο θάνατος οφείλεται σε διαρροή του αερίου.

            Ανάλογη τραγωδία σημειώθηκε στην Κομοτηνή, όπου κοριτσάκι απανθρακώθηκε σε πρόχειρη κατασκευή την οποία χρησιμοποιούσε η οικογένειά της για κατοικία. Πιθανολογείται ότι η φωτιά ξέσπασε από θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιούσε η πολυμελής οικογένεια για να ζεσταθεί.

            Ακόμα, τραγικό θάνατο από το κρύο βρήκε την Πέμπτη 63χρονη γυναίκα από την Κέρκυρα. Όπως επιβεβαίωσε ο ιατροδικαστής Κέρκυρας, «ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από κρυοπληξία». Η σορός της εντοπίστηκε από τους γείτονές της όταν την αναζήτησαν, καθώς για ώρες δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

            Mέσα στο Δεκέμβρη βρέθηκαν ένας γέροντας νεκρός και ένας 66χρονος σε κρίσιμη κατάσταση μέσα στο σπίτι τους στις Πλαταιές Βοιωτίας, από αναθυμιάσεις σόμπας γκαζιού – πετρελαίου την οποία άναψαν για να ζεσταθούν από το κρύο, αφού είχε διακοπεί το ρεύμα.

            Τον ίδιο μήνα, τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε κτηνοτροφική μονάδα στα Καλύβια Αττικής. Οι τέσσερις εργαζόμενοι μετανάστες, πακιστανικής καταγωγής, βρέθηκαν νεκροί στο δώμα της μονάδας. Στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες είχαν φτιάξει αυτοσχέδια θερμάστρα, από την οποία φαίνεται ότι υπήρχε διαρροή υγραερίου. Ο θάνατός τους φέρεται να προκλήθηκε από αναθυμιάσεις.

Καλούμε όλα τα σωματεία του νομού, όλους τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα  απέναντι στο ενδεχόμενο λαϊκά σπίτια να μένουν χωρίς ρεύμα, να διεκδικήσουν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στα σπίτια που έχει κοπεί, την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε θέρμανση – ηλεκτροδότηση, να παλέψουν για να ανέβει το εργατικό – λαϊκό εισόδημα σε αντιπαράθεση με την πολιτική

κυβερνήσεων – κεφαλαίου – ΕΕ