Ιδιαίτερα επικριτικός για την εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια για το διορισμό στην εκπαίδευση ήταν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ, μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, στην ομιλία του στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας : «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις». Ο Χ. Ζεϊμπέκ επικέντρωση την ομιλία του στο άρθρο 50 του σχετικού νομοσχεδίου και έκαν λόγο για συνεδρίαση που θυμίζει καταστάσεις του παρελθόντος.

Αναλυτικά η ομιλία

Η σημερινή συνεδρίαση μας θυμίζει καταστάσεις του παρελθόντος, όταν όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος αντέδρασε και εμπόδισε τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις και την καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Θα ήταν σκόπιμο, λοιπόν, να ξαναθυμηθούμε το άρθρο του αυτό,  που προβλέπει ότι:

• « η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους
• ότι όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της
• ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικάαπό ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ενώ τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται»

Αν μελετήσουμε το άρθρο 16 στα σημεία, είναι ξεκάθαρο ότι το παρόν σχέδιο νόμου πλήττει διατάξεις του Συντάγματος.

Ξεκινώντας από τα άρθρα 1-19 βλέπουμε την κατάργηση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και την μετατροπή της σε Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας της ΑΔΙΠ, η Κυβέρνηση προβαίνει στην αλλαγή του ονόματος, του τρόπου επιλογής της διοίκησης, των αρμοδιοτήτων της και παρεμβαίνει στην Ανεξάρτητη Αρχή ξηλώνοντας την διοίκησή της. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα αρχή κρατικά ελεγχόμενη και όχι ανεξάρτητη, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Το πιο δυσάρεστο όμως είναι ότι μεταβάλλει την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων,ορίζοντας ότι τα ΑΕΙ θα χρηματοδοτούνται κατά 80% με βάση τα γενικά κριτήρια , δηλαδή τον αριθμό των φοιτητών, το μέγεθος του πανεπιστημίου, την τοποθεσία του και το κόστος ανά φοιτητή, ενώ το υπόλοιπο 20% θα παρέχεται μετά από ένα ατέρμονο «κυνήγι» ειδικών κριτηρίων που ορίζονται από την αγορά. Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο για να αποκτήσει την υπόλοιπη χρηματοδότηση θα πρέπει να επιτύχει σε κάποιους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, ερευνητικής δραστηριότητας, διεθνοποίησης, διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, και αν δεν επιτύχει θα χάσει το συγκεκριμένο ποσοστό. 

Η συγκεκριμένη διάταξη ανοίγει ένα παράθυρο για την μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, τα οποία πάνω από 10 χρόνια υποχρηματοδοτούνται, ενώ εισάγει και μοντέλα χρηματοδότησης που εφαρμόζονται στην αγορά . Κανείς δεν θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ανεξαρτησία των πανεπιστημίων και του ερευνητικού έργου, καθώς θα οδηγηθούν σε αναζήτηση πόρων εκτός του δημοσίου, κατά παρέκκλιση του Συντάγματος, ενώ τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα πληγούν πολύ περισσότερο.

Συνεχίζοντας, βλέπουμε ότι μετά την αναστολή λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ και των τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης, η Κυβέρνηση αναστέλλει επ’ αόριστον την λειτουργία των 37 νέων Τμημάτων ΑΕΙ. Να θυμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα τμήματα αποτελούσαν προτάσεις των ίδιων των πανεπιστημίων και η κατάργησή τους παρακάμπτει το αυτοδιοίκητο τους. Η διάταξη πλήττει κυρίως τα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Ένα από αυτά είναι και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο σε συνεργασία με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την σύσταση νέων τμημάτων, πολύ σημαντικών για την τοπική κοινωνία. Η σημερινή Κυβέρνηση ωστόσο δείχνει να απαξιεί επιδεικτικά.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα. Αυτό της προκήρυξης για τον διορισμό εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας, αξίζει να θυμίσουμε ότι έγιναν νόμος του κράτους από τηνΚυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος 4589/2019 ήρθε έναν μόλις χρόνο αφού η χώρα μας βγήκε από τα μνημόνια. Στόχος της Κυβέρνησής μας ήταν να επαναφέρουμε το 1 προς 1 στις προσλήψεις στο δημόσιο με προτεραιότητα στις προσλήψεις εκπαιδευτικών μετά από 11 χρόνια αδιοριστίας. Τον νόμο αυτό, όχι μόνο τον καταψηφίσατε αλλά και τον χλευάσατε. Καθυστερήσατε όσο ήταν δυνατόν τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή και μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων βγάλατε την πρόσκληση για τους εκπαιδευτικούς της γενικής εκπαίδευσης χωρίς να ορίζετε επακριβώς πόσοι εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν ανά κλάδο.

Τέτοια είναι και η περίπτωση των εκπαιδευτικώντου τουρκόγλωσσου προγράμματος της Μειονοτικής Εκπαίδευσης ΠΕ73. Αίτημά τους είναι η κάλυψη των διατεθειμένων οργανικών θέσεων, για να μην πάει χαμένη η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που συμπεριέλαβε στον σχεδιασμό της τους εκπαιδευτικούς μειονοτικής εκπαίδευσης. Σας καλούμε λοιπόν να προσλάβετε τουλάχιστον όσους εκπαιδευτικούς εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές, οι οποίοι είναι κάτω από 50, καθώς η μειονοτική εκπαίδευση είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη και χρειάζεται η Κυβέρνηση να δείξει αν την στηρίζει ή όχι.

Τέλος, το τραγικό που φέρνετε με αυτό το σχέδιο νόμου είναι η αναγνώριση των τίτλων σπουδών από τα ιδιωτικά κολέγια. Παρακάμψατε έτσι το άρθρο 16 του Συντάγματος, υποτιμήσατε την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, εξισώνοντας τα πτυχία των ΑΕΙ με τα κολέγια. Όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει αντιδράσει κι εσείς κωφεύετε. Το Υπουργείο Παιδείας με το συγκεκριμένο άρθρο δείχνει απίστευτο θράσος και προφανώς προσπαθεί να κάνει πράξη την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, εκμεταλλευόμενο την αγωνία χιλιάδων αναπληρωτών που τρέχουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους κι εσείς πετάτε τα προσόντα τους από το παράθυρο.

Νομίζω ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με αυτό το νομοσχέδιο έδειξε τα πιο αντιδραστικά και αντιεκπαιδευτικά δείγματα γραφής. Καταπατά την συνταγματική κατοχύρωση της εκπαίδευσης και περιγελά τους εκπαιδευτικούς. Σας καλώ, λοιπόν, να αποσύρετε το άρθρο 50 και να γίνετε επιτέλους λίγο πιο σαφείς με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Διορισμούς για τους οποίους η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε σκληρά και εξασφάλισε παρά τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό κόσμο, ενάντια στις δικές σας πολιτικές απαξίωσης της Παιδείας.