Η υπόθεση με τον ΑΟΞ και τον ανελέητο πόλεμο που δέχεται έχει ξεπεράσει προ πολλού τα απλά όρια των συναισθημάτων που περικλείουν οι κερκίδες και οι τέσσερις γραμμές του γηπέδου για την αγαπημένη ομάδα της πόλης. Η υπόθεση του ΑΟΞ είναι μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο της περιοχής και αυτή η διάσταση πρέπει να αναδειχτεί τώρα.

Είναι απολύτως σαφές από ποια ιδιοκτησία ομάδας και με ποια ξεκάθαρη κομματική διαδρομή και υποστήριξη επιχειρείται να εξαφανίσουν τον ΑΟΞ. Δεν κρύβονται άλλωστε αλλά το επιδεικνύουν. Και απέναντι σε αυτό δεν χωρούν ούτε μισόλογα, ούτε υπεκφυγές και ούτε παίζει ρόλο αν κάποιος συμπαθεί τη μία ή την άλλη ομάδα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης . Όλοι, και κυρίως η πολιτική και θεσμική εκπροσώπηση της περιοχής, οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση, όχι ανέξοδες δηλώσεις “συμπαράστασης” σαν σε μνημόσυνο,  αλλά να καταγγείλουν τα πράγματα με το όνομά τους. Στα δημόσια πράγματα, δεν είναι πάντα εύκολες οι επιλογές αλλά κρίνονται όλες και θα κριθούν και οι “σιωπές”.

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας βέβαια, φρόντισε την Κυριακή να θέσει ευκρινώς τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να “ξεκόψει” πριν από όλους ότι η ιστορία και η διαδρομή του ίδιου και της ομάδας δεν επιτρέπουν “γραφικές” αντιδράσεις άλλων εποχών, άλλων ομάδων και άλλων αντιλήψεων, άρα όπως είπε “δεν θα κλείσουμε δρόμους” δεν θα κάνουμε “επανάσταση” και δεν θα τρέχουμε δεξιά και αριστερά για την υπόθεσή μας. Πολύ αξιοπρεπτής στάση, συγκρινόμενη με τον υπόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, πλην όμως ο ΑΟΞ είναι μια πολύ μια μεγάλη υπόθεση για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί από όλους σκληρός αγώνας.

Δεν έχουν κοπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης οι αντιδράσεις μετά την αψυχολόγητη ανακοίνωση της Νομαρχιακής, την περασμένη εβδομάδα, που καταφέρθηκε εναντίον του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου για τη στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ. Το αφελές ερώτημα είναι αν η Νομαρχιακή επικρίνει όλο το Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια μια συγκεκριμένη πολιτική για τη διάσωση της Δημόσιας Υγείας από τη λαίλαπα που προηγήθηκε. Για να μην σχολιάσουμε την ατυχέστατη φωτογραφία που διανεμήθηκε.

Πάντως, δεν φαίνεται να σκέφτηκε κάποιος από τους συντάκτες της ανακοίνωσης ότι ο μόνος που μπορεί να κατηγορηθεί για τη στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ είναι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η προκήρυξη των θέσεων, που προωθούνται από τις κατά τόπους διοικήσεις, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, άρα η Νομαρχιακή της Ξάνθης ασκεί κριτική στους Ξανθό και Πολλάκη που δεν προκήρυξαν τις θέσεις για τα ΚΕΦΙΑΠ της χώρας, στο χρόνο που απαιτούσαν κάποιοι τοπικοί ! Οι προτεραιότητες, όταν πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα τοπίο καταστροφής, είναι πολύ συγκεκριμένες…

Μήπως η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και με την προμήθεια του Μαγνητικού Τομογράφου, για παράδειγμα, ή τα συνολικά 6,2 εκατ. ευρώ που απορρόφησε το Νοσοκομείο από το ΕΣΠΑ, επί ημερών Γερόπουλου;  Συμφωνούν ή διαφωνούν με Γερόπουλο ή το Γιαννακίδη που παραβίασε τους περιορισμούς για νοσοκομεία κάτω των 200 κλινών και χρηματοδότησε την προμήθεια του μαγνητικού ως πανελλαδική εξαίρεση; Ευτυχής πάντως θα πρέπει να είναι η νέα Διοικητής του Νοσοκομείου Έλενα Ροφαέλα αφού το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αντιπολιτεύεται την ίδια αλλά τον προκάτοχό της, του ΣΥΡΙΖΑ…

Ένας ακόμη Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού βρίσκεται στη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ. Μετά τον Γ. Καμπά, ένας ακόμη Σωματάρχης, ο Χ. Λαλούσης προήχθη στη θέση του Αρχηγού, και θα τον διαδεχτεί όπως συνέβη πέρυσι στην Ξάνθη, τώρα πια στο Πεντάγωνο. Ο Γ. Καμπάς, άνθρωπος υψηλών ιδανικών και εξωστρεφής, υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή γιατί παράλληλα με την απόλυτη επιχειρησιακή ισχύ, κατάφερε να ξαναβγάλει στην επιφάνεια το κοινωνικό πρόσωπο του Στρατού.

Στις υψηλές θέσεις όμως, υπεισέρχεται πάντα η πολιτική και οι συσχετισμοί κάθε χρονικής συγκυρίας, ανεξαρτήτως των προσόντων. Έτσι θα ήταν πολύ δύσκολο για τα δεδομένα της  ΝΔ να διατηρήσει ως Αρχηγό, αξιωματικό που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ας γίνει και ένα μάθημα για τον αφελή ΣΥΡΙΖΑ που επί 4 χρόνια διατηρούσε αξιωματικούς σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, που είναι υφυπουργοί και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν αλλάζει τη μεγάλη επιτυχία του νέου Αρχηγού ΓΕΣ που έχει τις ευχές όλης της Θράκης για καλή σταδιοδρομία στα νέα του καθήκοντα.