Ελεύθερος πλέον, σύντομα, ο Θεολόγος Καλαϊτζής μετά από σχεδόν 5 χρόνια στη φυλακή, μετά τη μείωση της ποινής του στο Εφετείο, σε μια υπόθεση που εξαρχής ήταν αρκετά περίεργη. Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, όπως είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε σε πρώτο βαθμό μια εξοντωτική ποινή (υπό άλλες δικονομικές συνθήκες βέβαια) σηκώνοντας και αρκετές αμαρτίες που δεν του αναλογούσαν, τη στιγμή που καθ’ έξιν απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου, που έχουν προκαλέσει δράματα στην κοινωνία και έκλεψαν αρκετά εκατομμύρια, έμειναν στη φυλακή πολύ λιγότερο.

Ο Θεολόγος Καλαϊτζής, δεν διέπραξε αδικήματα που επισείουν την κοινή ηθική απαξία ενός ατόμου που υπεξαιρεί χρήματα και τα ιδιοποιείται γιατί δεν ήταν αυτή η φύση της παρανομίας. Όμως ηγήθηκε μιας “αμαρτωλής” εταιρίας που είχε αδιαφανείς συναλλαγές και “έκλεινε τρύπες” στο πλαίσιο του Δήμου Ξάνθης ίσως με μεγάλη ασυδοσία. Προφανώς και βαρύνεται με εγκληματική αβλεψία, ίσως και χαλαρότητα αλλά μέχρι εκεί.  Αυτό που μένει από την υπόθεση της ΕΑΠΑΞ, είναι μια νοσηρή νοοτροπία της αυτοδιοίκησης, που προηγήθηκε του Θ. Καλαϊτζή αλλά την πλήρωσε μόνο αυτός καθώς σταμάτησε βίαια τα χρόνια της κρίσης και του Καλλικράτη. Και αλίμονο αν ποτέ επανέλθει…

Στις εκπλήξεις της εβδομάδας η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της πρώην Διοίκησης του Νοσοκομείου, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ! Η κόντρα βέβαια Χατζηθεοδώρου και Γερόπουλου κρατάει από τις Δημοτικές Εκλογές και μάλλον δεν είναι σόφρον να αναζητήσουμε ποιος φταίει και γιατί. Αλλά είναι πραγματικά αξιοπερίεργο ότι σε ένα νεκρό χρόνο ο  Γραμματέας επαναφέρει ένα θέμα που έληξε προ πολλού και καταφέρεται εναντίον του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου. Το λογικό θα ήταν η Νομαρχιακή να αντιπολιτεύεται τη νυν Διοίκηση της ΝΔ και όχι την προηγούμενη διοίκηση… του ΣΥΡΙΖΑ. Τα οποία μέλη του Δ.Σ. τι άποψη έχουν για την ανακοίνωση;

Όμως ούτε τα επιχειρήματα φαίνεται να στέκονται  καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση η αναμόρφωση του ΚΕΦΙΑΠ -που ανήκε διοικητικά στο Γερόπουλο- ήταν επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του Γερόπουλου αλλά ότι δεν λειτούργησε η πισίνα του ΚΕΦΙΑΠ ήταν ευθύνη του Γερόπουλου και όχι του ΣΥΡΙΖΑ…. Θυμίζει λίγο τους απολογισμούς των εκλογών, όπου όταν κάποιοι “πατώνουν” στις δημοτικές εκλογές, φταίει ο βουλευτής που δεν τους  στήριξε πιο πολύ, και όταν ο βουλευτής σε ένα μήνα βγαίνει πρώτος στα ίδια εκλογικά τμήματα, τα ίδια πρόσωπα ισχυρίζονται ότι σε αυτούς οφείλεται η επίδοσή του….

Μ΄αυτά και μ΄αυτά, ο τοπικός  ΣΥΡΙΖΑ αντί να σταματήσει την εσωστρέφεια και να αντιληφθεί ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αναθερμαίνει κόντρες και επωάζει προσωπικές αντεκδικήσεις. Αυτό περιμένει ο κόσμος του και αυτό είναι το μήνυμα της διεύρυνσης; Μέσα σε αυτό το δύσκολο κλίμα, κάποιοι διαδίδουν ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει την τακτική του Τσίπρα και ελλείψει φιλικών τοπικών ΜΜΕ, πια, θα εμφανίζεται στα Μέσα του “αντιπάλου”. Καταρχάς, οποιαδήποτε σύγκριση με τον Τσίπρα είναι τουλάχιστον ατυχής . Κατά δεύτερο λόγο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται μέσα για να τον “λιβανίζουν” αλλά μέσα για να τον αντιπολιτευτούν μήπως και διορθωθεί, γιατί τώρα τον αγνοούν…

Επί της ουσίας όμως, όποιος διατυπώνει αυτή τη σοφιστεία αν εννοεί τα ΜΜΕ του αντίπαλου ιδεολογικού χώρου, είναι απόφαση δική τους και όχι του ΣΥΡΙΖΑ ποιον θα φιλοξενήσουν και πότε. Εκτός όμως αν η “στρατηγική” αυτή φωτογραφίζει κάποιο τοπικό “μακελειό”,  που δεν ομαδοποιείται σε κόμματα και ιδεολογίες αφού ακόμη και η ΝΔ έχει απο καιρό διαχωρίσει τη θέση της για να απαλλαγεί από συναλλαγές και προσωπικές πολιτικές. Αν ισχύει λοιπόν αυτή η φήμη, υπάρχουν άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ που συμμαχούν με τα  “μακελειά”,  τα οποία εγκατέλειψαν οι παραδοσιακοί τους σύμμαχοι; Μόνο τυχοδιώκτες, αφελείς οπορτουνιστές ή δικτατορίσκοι συνομιλούν με τέτοιους, η Αριστερά ποτέ. (Υπάρχουν τέτοιοι στο ΣΥΡΙΖΑ;)

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη για τη μελέτη βιοποικιλότητας που προκήρύχθηκε για το έργο του κάθετου άξονα Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων εκφράζοντας σε ανάρτησή του, την ανησυχία του ότι θα καθυστερήσει ή θα ματαιώσει το έργο. Πλην όμως ο Ξανιώτης,  μέλος του Δ.Σ. της Εγνατίας Οδού ΑΕ,  Αντώνης Πασχάλης διαβεβαίωσε στο “Εμπρός” ότι το έργο δεν κινδυνεύει και είναι μια αναγκαία διαδικασία που συνοδεύει την κατασκευή τέτοιων αξόνων.

Όπως έχει συζητηθεί και πριν από λίγο καιρό, για το έργο είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονονομίας 40 εκατ. ευρώ που επαρκούν και για τις επόμενες εργολαβίες του Κάθετου Αξονα και 3,5 εκατ. ευρώ για τη μελέτη του μοναδικού “ορφανού” τμήματος, δηλαδή της ανατολικής παράκαμψης Ξάνθης. Δεν είναι πόροι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, αλλά πόροι των Ελλήνων που δικαιούται η περιοχή για ένα κρίσιμο έργο και θα το απολαύσει η τοπική κοινωνία. Ας ελπίσουμε, μόνο, ότι δεν θα πέσουν θύμα των περικοπών που γίνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.