Σε ανακοίνωσή του για την εκδήλωση ένταξης της θρακιώτικης φορεσιάς στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, ο Δήμος Ξάνθης αναφέρει:

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τιμών του Στρατοπέδου «Γεώργιος Τζαβέλλας», το πρωί της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου 2019,   παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου, παρουσιάστηκε και εντάχθηκε στις παραδοσιακές ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, «η ενδυμασία της Θράκης».

Η άψογη συνεργασία του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, είχε σαν αποτέλεσμα την επίσημη αυτή εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν από την Ξάνθη ο Βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης Αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης, ενώ από τη Θράκη παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δ. Χαρίτου, Ν. Γκαρά, Χ. Δερμεντζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γ. Γκαράνης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Μαυρίδης, καθώς και εκπρόσωποι των Θρακικών Σωματείων.

Εκπροσωπώντας τον Δήμο Ξάνθης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Φανουράκης και αξιοποιώντας την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε:

Η Θράκη αποτελεί το ακραίο φυλάκιο και όριο της Ελλάδος και της Ευρώπης.
Η Θράκη εκπέμπει κατά πρώτο λόγο, τις αρχές, της Ειρήνης, της ειρηνικής συνύπαρξης, και της καλής γειτονίας. Οι Θράκες το έχουν αποδείξει μέσα στο χρόνο. Αντιλαμβάνονται τι θα πει Ειρήνη, τι θα πει φιλία, τι θα πει συνύπαρξη μεταξύ των λαών…
Οι Θράκες έχουν αποδείξει όμως ότι γνωρίζουν να υπερασπίζονται το έδαφος, τα σύνορα και μαζί με αυτά, τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας και της Δημοκρατίας.

Σήμερα έγινε η Επίσημη Παρουσίαση και Ένταξη της Ενδυμασίας της Θράκης στην Προεδρική Φρουρά. Η Ενδυμασία θα φέρεται από Οπλίτες τις Προεδρικής Φρουράς, σε επετειακές εκδηλώσεις ή σε ημέρες μνήμης και τιμής κατά περίπτωση, μετά από έγκριση του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Την επίσημη αυτή παρουσίαση τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Τιμή μου που παρευρέθηκα εκπροσωπώντας τον Δήμο Ξάνθης σε αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωση.

Όπως τιμή μου είναι το ότι ζω σε αυτό τον τόπο, όπου ο ήλιος κατακόκκινος χάνεται μέσα στο Θρακικό πέλαγος, οι κορμοράνοι τσαλαβουτούν στο νερό, τα παζάρια πλημμυρίζουν με χρώματα και αρώματα.

Το τοπίο της Θράκης, είναι γεμάτο εικόνες και εναλλαγές, είναι μαγικό.