Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης αναφέρει:

Δικάζονται την Τρίτη 17/12 στο Εφετείο Θράκης δύο πρόσφυγες ο Χάμζα Χαντί και ο Μοχάμεντ Χαντάρ, υπήκοοι Μαρόκο, με συντριπτικές κατηγορίες περί διακίνησης δήθεν μεταναστών που είναι απολύτως ανυπόστατες.

Και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν συμμετάσχει στο κίνημα στο Μαρόκο ενάντια στη διαφθορά του βασιλικού καθεστώτος ζητώντας περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα ιδίως όμως ο Χάμζα Χαντί είναι πολιτικός ακτιβιστής που έχει συλληφθεί από τη μαροκινή αστυνομία και έχει φυλακισθεί 3 φορές με κατασκευασμένες κατηγορίες, η μητέρα του έχει πέσει θύμα βασανισμού από την αστυνομία ενώ ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει αναφορά για την αυθαίρετη σύλληψη και κράτησή του στο Μαρόκο ενώ ήταν και μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκο.

Ο Χάμζα Χαντί και ο Μοχάμεντ Χαντάρ προσπάθησαν να περάσουν τον Έβρο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Μαζί τους στη βάρκα επέβαιναν άλλοι δύο μαροκινοί ο ένας εκ των οποίων είναι αδερφός του Χάμζα Χαντί!!! μαζί με τον οποίο είχαν ταξιδέψει λίγες μόνο μέρες πριν στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κανείς από τα δύο άλλα πρόσωπα δεν αναφέρει ότι πήραν χρήματα ενώ όλοι αρνούνται ότι υπάρχει διακινητής ανάμεσά τους. Είναι άλλωστε και απίθανο να είναι διακινητές γιατί το τρίτο πρόσωπο που επέβαινε στη βάρκα είναι ο αδερφός του Χάμζα Χαντί.

Ο Έβρος έχει μετατραπεί σε κολαστήριο για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν από αυτόν διεκδικώντας να επιβιώσουν, άλλοι χάνουν τη ζωή τους από υποθερμία, άλλοι επαναπροωθούνται παράνομα, άλλοι συλλαμβάνονται με την κατηγορία της διακίνησης και αντιμετωπίζουν τη ρατσιστική και δρακόντεια νομοθεσία για πρόσφυγες και μετανάστες.
Καλούμε την Τρίτη 17/12 έξω από τα Δικαστήρια της Κομοτηνής σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους πολιτικούς πρόσφυγες Χάμζα Χαντί και Μοχάμεντ Χαντάρ