Το Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διοργανώνουν το Σαββάτο 14 Δεκεμβρίου 2019 στις 18:00, εσπερίδα με εισηγήτρια την διακεκριμένη  Καθηγήτρια Ιστορίας κα. Μαρία Ευθυμίου και θέμα:

“Τα ισχυρά σημεία του ελληνισμού στα 4.000 χρόνια της καταγεγραμμένης ιστορίας του”

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, θα διατρέξουμε τα 4.000 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας του ελληνισμού, με έμφαση στα ισχυρά του σημεία που είναι η γλώσσα, η ναυτοσύνη και η θάλασσα, η διασπορά και η αφομοιωτικότητα.

Βιογραφικό της Μαρίας Ευθυμίου

Γεννήθηκε στην Λάρισα, το 1955. Ο πατέρας της, Δημήτριος Ευθυμίου, ήταν φιλόλογος, Διευθυντής των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η μητέρα της, Χριστίνα Βακάλη, ήταν δασκάλα.

Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου και Δευτέρου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Από το 1981 είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία.

Ως προσφορά του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών προς το ευρύτερο κοινό, από επταετίας, διδάσκει κύκλους Ιστορίας σε Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κέντρα Απεξάρτησης και Φυλακές της χώρας. Μέχρι στιγμής, έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά περί τα 15.000 άτομα.

Κατά την έναρξη λειτουργίας τους και προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες διδασκαλίας, έχει κατά διαστήματα, διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά.

Συνέντευξη της Μαρίας Ευθυμίου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

Rhodes et sa région élargie au XVIIIe siècle. Les activités portuaires (1988)

Εβραίοι και χριστιανοί στα τουρκοκρατούμενα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Οι δύσκολες πλευρές μιας γόνιμης συνύπαρξης (1992)

Τιμή στον Ρήγα Βελεστινλή. Εργασίες της Διεθνούς Διημερίδος για την επέτειο των 200 χρόνων από τον θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή: Αθήνα, 21 – 22 Σεπτεμβρίου 1998 (επιμ., 2002)

Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία (2017)

καθώς και περί τα πενήντα της άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων Ιστορίας.