meiono

Έντονη κριτική στην αρνητική στάση της κυβέρνησης και την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου σε σχετική του ερώτηση για τις αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών, ασκεί ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Στις 6.12.2019 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε στην  ερώτησή μας με αρ. πρωτ: 668/ 13-9-2019 και με θέμα: «Ανάγκη αποζημίωσης των καπνοπαραγωγών της Θράκης για τις ζημιές της φετινής καλλιεργητικής περιόδου».

Χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες προκειμένου ο κ. Υφυπουργός να δεήσει να απαντήσει σε μια ερώτηση ζωτικής σημασίας για την σημαντικότερη καλλιέργειά της περιφέρειάς μας. Χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες να γραφεί μια απάντηση η οποία μας υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τους καπνοπαραγωγούς και χωρίς να φαίνεται πουθενά η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να αλλάξει τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες αποζημίωσης της καπνοκαλλιέργειας.

Επίσης στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής μας θελήσαμε να διαλευκάνουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης σχετικά με μια νέα ενίσχυση de minimis όπως αυτή που έδωσε η δική μας Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των καπνοπαραγωγών. Η απάντηση από πλευράς του Υπουργείου ήταν ολοφάνερα εμπαικτική, καθώς αρκέστηκε στην περιγραφή της διαδικασίας για το de minimis, χωρίς καν να απαντά αν θα δώσει την ενίσχυση ή όχι.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πλέον δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις της απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Μετά την συζήτηση για αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, μετά την απουσία των μέτρων για την ελάφρυνση των αγροτών στο φορολογικό της νομοσχέδιο, χωρίς  να υπάρχει ούτε ένα ευρώ έκπτωση φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, κάνει ξεκάθαρο ότι δεν δίνει δεκάρα για την καπνοκαλλιέργεια. Ελπίζουμε μόνο να πάψει να εμπαίζει τους καπνοπαραγωγούς και μην δώσει την χαριστική βολή σε μια τόσο σημαντική καλλιέργεια για την περιοχή μας.

Ερωτηση 668_13.9.19 χαλαζοπτώσεις καπνα ροδοπης_signed.pdf