Η γιορτή για τη φωταγώγηση του δέντρου πράγματι ήταν φαντασμαγορική και η συμμετοχή του κοινού επίσης εντυπωσιακή το βράδυ της Κυριακής. Αν αυτό ήταν ένα από τα τεστ της δημοτικής αρχής το πέρασε με επιτυχία, καθώς η οργάνωση, το δέντρο και η μουσική επιλογή μάλλον συντέλεσαν για την επιτυχία .Πολύ θετικό ότι διακρίναμε επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως ο Σάββας Μελισσόπουλος που κοινοποίησαν την παρουσία τους, δείχνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις γιορτάζει η πόλη και χρειάζεται ομοψυχία.

Βλέποντας κανείς τις τραγικές αστοχίες που συμβαίνουν στο στολισμό της πρωτεύουσας και το φτωχό Σύνταγμα σε αντιδιαστολή με το δέντρο της Ξάνθης και τις εικόνες από τη στιγμή της φωταγώγησης, πράγμαται νιώθει χαρούμενος. Θετικό βέβαια ότι και η Σταυρούπολη διαθέτει από φέτος ένα όμορφο δέντρο (σίγουρα καλύτερο από αυτό του Συντάγματος…) Βέβαια, μεγάλη παράλειψη της νέας δημοτικής αρχής ότι δεν τοποθέτησε φωτεινά γράμματα “ΞΑΝΘΗ” στην αψίδα της κεντρικής πλατείας, όπως η προηγούμενη, και έτσι δεν μπορούσε κάποιος να καταλάβει σε ποια πόλη βρίσκεται….(!)

Ως προς το καλλιτεχνικό σκέλος, το έχουμε ξαναπεί, ότι υπάρχουν θεσμοί και κύκλοι εκδηλώσεων που πρέπει να κινούνται σε ένα πιο υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και εκδηλώσεις όπως αυτές που πρέπει να είναι πιο λαϊκές. (Αρκεί βέβαια να μην γίνονται λούμπεν, όπως έγινε συχνά-πυκνά στο παρελθόν)  Τέλος, η Πρωτοχρονιά, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, δεν υπήρξε ποτέ ο χρόνος που οι ξανθιώτες επιλέγουν να βρίσκονται στην Πλατεία αλλά στα σπίτια τους, οπότε δεν χρειάζεται ούτε μεγάλη προετοιμασία, ούτε πολλά έξοδα και ορθώς κινείται έτσι η δημοτική αρχή. Άν κάποιοι έχουν σύνδρομα από το παρελθόν για εκείνη τη βραδιά, αυτό δεν αφορά την πόλη και τους πολίτες…

Τον τελευταίο καιρό ακόμη και σε μετρήσεις της κοινής γνώμης, καταγράφεται η ανάγκη να υπάρξει γενναία διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, φρέσκα πρόσωπα και νέα πολιτική ατζέντα, για να αντιστοιχηθεί με την κοινωνία, ανάγκη που είναι πρόδηλη και τοπικά. Επειδή, όμως διαπιστώνονται κάποιες γενικεύσεις, αυτή η διαπίστωση  δεν αναιρεί το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία της βάσης του κόμματος στην Ξάνθη, όλα αυτά τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης (και τοπικά γνωριζόμαστε όλοι) δεν ωφελήθηκε και δεν διεκδίκησε τίποτε αλλά στήριξε ανυστερόβουλα την κυβέρνηση και το πρόγραμμά της.

Αν κάποιοι ελάχιστοι συμπεριφέρθηκαν με παλαιοκομματική λογική και με ιδιοτέλεια, ακολούθησαν και ακολουθούν σκληρές προσωπικές πολιτικές -ασύμβατες με την Αριστερά-  και προκάλεσαν αντιπάθειες,  όσο κρίσιμες θέσεις και αν είχαν, δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν το σύνολο και γενικότερα την Αριστερά και την περπατησιά των ανθρώπων της, σήμερα και πάντα. Άλλωστε, όταν η λειτουργία κάποιων ξέφυγε, είναι πολλοί οι άνθρωποι που αποστασιοποιήθηκαν και έστειλαν το μήνυμά τους, όπως αρμόζει στη διαδρομή τους, χωρίς κραυγές.

Πάντως αν μιλάμε για αμετροέπεια, φαυλότητα και συλλογή αξιωμάτων, τη ΝΔ δεν θα μπορούσε να τη συναγωνιστεί όχι ο αφελής ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε το πιο καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος. Το βραβείο πηγαίνει στο γνώριμό μας στην περιοχή Δημήτρη Σταμάτη που δίνει άλλο νόημα στην έννοια της κομματοκρατίας αυτής της χώρας. Ο 69χρονος πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜΘ τοποθετήθηκε Πρόεδρος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Δημήτρης Σταμάτης έχει διατελέσει, αν και σπάνια έχει εκλεγεί με σταυρό, Βουλευτής, Υπουργός, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου, Υποδιοικητής και Διοικητής της ΥΠΑ, Πρόεδρος του ΗΛΠΑΠ, Γ.Γ. Περιφέρειας και ίσως ξεχνάμε κάτι. Στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις ήταν Βουλευτής Επικρατείας και το 2019 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής Θεσσαλονίκης με σταυρό. Έτσι, αφού σε όλη την Ελλάδα δεν βρέθηκε ένας νέος άνθρωπος της ΝΔ με στοιχειώδεις σπουδές οικονομικών, διορίστηκε ο Σταμάτης !