Στις 5/12 οι φοιτητικοί σύλλογοι Ξάνθης, οικοτρόφων Ξάνθης, οικοτρόφων Κομοτηνής, Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, οικοτρόφων Αλεξανδρούπολης, κοινωνικής διοίκησης Κομοτηνής αλλά και φοιτητές από την Κομοτηνή και την Ορεστιάδα πήραν απόφαση για κινητοποίηση στην σύγκλητο του ΔΠΘ με βασικά επίδικα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μεταφορές) αλλά και στην έλλειψη διοικητικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι απειλές της συγκλήτου για εκκένωση των δωματίων των φοιτητών στις εστίες Ξάνθης, που έχουν ξεπεράσει το 7ο έτος, στην λέσχη της Αλεξανδρούπολης η υποβάθμιση του φαγητού, οι απολύσεις εργαζομένων, η εργοδοτική τρομοκρατία καθως και το διώξιμο των εστιακών φοιτητών Χριστούγεννα-Πάσχα-καλοκαίρι από τα ξενοδοχεία που μισθώνει το πανεπιστήμιο αντί για εστίες. Εφαρμόζοντας τις επιταγές της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρματικών ομίλων που διαμορφώνουν μία ασφυκτική κατάσταση για εμάς τους φοιτητές.

Από την αρχή της χρονιάς οι φοιτητές τόσο στο ΔΠΘ όσο και σε όλη την Ελλάδα βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαίωματά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Απαντάμε στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ στα δικαιώματά μας, όπως και η προηγούμενες, συνεχίζοντας την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της διάλυσης της εργασιακής μας προοπτικής, της επίθεσης στο δημόσιο και δωρεάν, στην φοιτητική καθημερινότητα.

Καταγγέλουμε και απαντάμε στην ένταση της καταστολής, στο χτύπημα των φοιτητών που αγωνίζονται, στην κατάργηση του ασύλου. Όσα προσχήματα και να μας φέρει η κυβέρνηση ξέρουμε ότι χτυπάνε τους φοιτητές για να μην σηκώνουν κεφάλι, για να μπορούν οι εργολάβοι και οι μεγάλοι επιχειρματικοί όμιλοι να κερδοφορούν ανενόχλητοι στις πλάτες μας, το ν+2, την ισοτίμηση των πτυχίων δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικά κολλέγια, την αξιολόγηση και για να εφαρμόσει την εκαπιδευτική αναδιάρθρωση που τσακίζει το μέλλον και το παρών μας. Υποβαθμίζεται έτσι η δημόσια δωρεάν παιδεία, μετακυλίεται το κόστος σπουδών στους φοιτητές, εντείνεται η σύνδεση επιχειρήσεων με το πανεπιστήμιο, τσακίζονται οι ανάγκες μας και τα δικαιώματα μας και προσπαθούν να μας πειθαρχήσουν.

Έτσι, οι ανάγκες μας σε στέγαση, σίτιση, μεταφορές διαλύονται, μένουν οι πρακτικές μας απλήρωτες, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες ελλέιψης και κτηριακά προβλήματα.

Η σύγκλητος, το διοικητικό όργανο, δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση, αδιαφορεί για τα προβλήματα μας και ρίχνει αλλού το μπαλάκι. Εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Δεν ικανουποιούμαστε με ευχολόγια. Θα βγούμε μπροστά, θα μαζικοποιήσουμε τις γενικές μας συνελεύσεις. Σε αυτό χρειαζόμαστε την τοπική κοινωνία, φορείς, σωματεία  να πάρουν απόφαση στήριξης του δίκαιου αγώνα των φοιτητών. Ενάντια στο υπουργείο, στην κυβέρνηση, στα όργανα διοίκησης και σε όσους μας πλήττουν, μέχρι να μην κατατεθεί ο νόμος για την εκπαίδευση και μέχρι να δικαιούνται όλοι οι φοιτητές ποιοτικές παροχές.