Στην τελική ευθεία βρίσκεται τελικά, μετά την προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα, η πολυσυζητημένη ταινία που έχει γράψει η ξανθιώτισσα Αλεξάνδρα Λαζαρίδου και συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η Φιόνα Σο, η κορυφαία Ιρλανδέζα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά και σκηνοθέτρια η ίδια σε θέατρο και όπερα, που την έχουμε θαυμάσει δύο φορές σε μεγάλη και μικρή Επίδαυρο σε έργα του Μπέκετ και του Κόλεριτζ, αλλά την ξέρουν και οι πέτρες χάρη στη συμμετοχή της στις ταινίες του Χάρι Πότερ, ετοιμάζεται να γυρίσει την πρώτη της ταινία. Στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το πολυσυζητημένο εδώ και δέκα χρόνια πολύπαθο πρότζεκτ «Το ταξίδι», μια ιδέα και σενάριο της ξανθιώτισσας ηθοποιού Αλεξάνδρας Λαζαρίδου, που αρχικά ήταν να σκηνοθετήσει η γνωστή Ελληνοαυστραλή Νάντια Τας με διεθνές καστ, από την Ολυμπία Δουκάκη μέχρι τη Φιόνα Σο.

Τελικά, το πήρε στα χέρια της αποκλειστικά η Φιόνα Σο, που το πίστεψε πολύ. Η ταινία, παραγωγή της εταιρείας «Αργοναύτες Α.Ε.», χρηματοδοτείται με 100.000 ευρώ από την ΕΡΤ. Είναι μία από τις 33 ταινίες (ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας) που στηρίζονται συνολικά με 2,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου για το 1,5%. Ολες εκκρεμούσαν από τη διαχειριστική περίοδο του 2017.

Η ΕΡΤ, όπως τονίζει, τρόμαξε να βρει το συγκεκριμένο ποσό, «καθώς υπήρξαν από τις προηγούμενες διοικήσεις εξωπραγματικές δεσμεύσεις για την αγορά -κυρίως- αθλητικού προγράμματος». Επρεπε να επαναδιαπραγματευτεί με τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, να εξοικονομήσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ για να βρεθεί το κονδύλι για το σινεμά. Στο μεταξύ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ξαναβγαίνει σε αναζήτηση νέου γενικού διευθυντή μόλις ύστερα από δεκαεννέα μήνες, αφού τα κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να φέρει τον θεσμό σε τραγελαφικές, αλλεπάλληλες κρίσεις.

Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά όποιος εκλεγεί από το Δ.Σ. για τη θέση του γενικού διευθυντή και διοριστεί από την υπουργό Πολιτισμού θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τριετή θητεία του χωρίς να παίζει πόλεμο με τα μέλη του Δ.Σ. και ότι θα βρεθεί ένας κοινός τρόπος ανάγνωσης και κατανόησης του νόμου που κανονίζει τη λειτουργία του οργανισμού. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι, βέβαια, να κάνουν αίτηση για τη θέση (προθεσμία, μέχρι 10 Ιανουαρίου και ώρα 15.00) αξιόλογοι άνθρωποι με προσόντα και να μην υπάρξει η ίδια δυστοκία, που καθυστέρησε τον διορισμό του Δ.Σ.

από την Εφημερίδα των Συντακτών