Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: άστεγοι παραμένουν οι πρωτοετείς καθώς υπάρχουν μόλις 550 δωμάτια για 4.000 φοιτητές, ενώ η πρυτανεία προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα διώχνοντας όσους έχουν καθυστερήσει κατά 2 χρόνια τις σπουδές τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών

Πιο αναλυτικά, στο ρεπορτάζ του Νίκου Φωτόπουλου αναφέρεται

‘Επιδημία οι… εξώσεις και τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες της βόρειας Ελλάδας! Μετά τα όσα είχαν καταγγείλει φοιτητές στο ΑΠΘ στις αρχές του 2019 και εν πολλοίς παραμένουν ανεπίλυτα, κρούσματα σοβαρού ελλείμματος διοικητικής μέριμνας σχετικά με τις φοιτητικές εστίες έρχονται στο προσκήνιο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου αναφέρει ότι «από την αρχή της χρονιάς βρίσκεται σε κινητικότητα για τα πολύ οξυμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς οι εστιακοί, το πρόβλημα της σίτισης με τον έλεγχο που προσπάθησε να επιβάλει ο εργολάβος με την ανοχή υπουργείου και Πανεπιστημίου, κάτι που αποτρέψαμε από την πρώτη κιόλας μέρα», αλλά και το «πρόβλημα της στέγασης των πρωτοετών φοιτητών που ακόμα και τώρα που μιλάμε περιμένουν δωμάτιο…». Διαμαρτυρίες Εστιακοί φοιτητές του Δημοκριτείου καταγγέλλουν ότι περίπου 60 φοιτητές που δικαιούνται διαμονής στις εστίες παραμένουν άστεγοι.

Την ίδια ώρα σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή της Πρυτανείας και ζητάει από τους φοιτητές, οι οποίοι διαμένουν πάνω από 7 χρόνια στις εστίες, να αδειάσουν το συντομότερο το δωμάτιό τους, καθώς, όπως λέει, εμποδίζουν τη στέγαση των πρωτοετών φοιτητών! Αυτό που δεν αναφέρεται, ωστόσο, από τις πρυτανικές αρχές είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 550 δωμάτια διαθέσιμα για περίπου 4.000 φοιτητές, συνεπώς το πρόβλημα της στέγασης δεν το δημιουργούν οι φοιτητές αλλά η έλλειψη δωματίων…

Οπως ήταν φυσικό, ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν τόσο με παράσταση διαμαρτυρίας στον κοσμήτορα όσο και στη φοιτητική μέριμνα, αλλά οι απαντήσεις που τους δόθηκαν ήταν λίγο-πολύ ίδιες: ότι, δηλαδή, δεν υπάρχουν λεφτά για να ενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους πρωτοετείς (κάτι που γίνεται σε άλλα ιδρύματα, όπως στην Πάτρα και την Κέρκυρα ύστερα από πιέσεις φοιτητών και εκεί) και πως οι φοιτητές πάνω από το 7ο έτος παραμονής πρέπει να φύγουν! Την ίδια στιγμή το Δημοκρίτειο «πετάει το μπαλάκι», όπως αναφέρεται, στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) και στο ίδρυμα στο πανεπιστήμιο…

«Σαν Σύλλογος εστιακών υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα όλων των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση-στέγαση. Δεν δεχόμαστε τις φωνές από μεριάς Πανεπιστημίου που θέλουν να μας διαχωρίσουν σε δικαιούχους και μη. Απαιτούμε εδώ και τώρα να ενοικιαστούν δωμάτια για πρωτοετείς φοιτητές! Κανένας φοιτητής έξω από το δωμάτιό του», αναφέρουν τα μέλη του συλλόγου σε σχετική ανακοίνωσή τους. Με άλλα λόγια, το πανεπιστήμιο «πετάει έξω» φοιτητές-δικαιούχους των εστιών που για διάφορους λόγους, συνήθως κοινωνικούς και βιοποριστικούς, δεν έχουν πάρει ακόμη πτυχίο όχι ως «αιώνιοι», αλλά επειδή καθυστέρησαν τις σπουδές τους κατά δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα το ίδρυμα αλλά και το υπουργείο Παιδείας κατ’ επέκταση εθελοτυφλούν μπροστά στο γεγονός ότι υπάρχουν 550 δωμάτια για 4 χιλιάδες δικαιούχους φοιτητές και τους αντιμετωπίζουν ως… κόστος, υλοποιώντας μια συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική στο πνεύμα της λογικής των «αρίστων

Aπό την έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών